Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bireysel ve Konut Kredilerindeki İhtiyatlı Risk Ağırlıkları Kaldırıldı

BDDK, Bankaların Sermaye Yeterliliği

BDDK, Bankaların Sermaye Yeterliliği Hesaplamalarında Yeni Kararlar Aldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında yeni kararlar aldı. Kurum tarafından yapılan açıklamada, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması ve kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması amacıyla alınan koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel kredilere ve konut kredilerine uluslararası minimum standartlara oranla daha ihtiyatlı risk ağırlıklarının uygulandığı hatırlatıldı.

Açıklamada belirtildiğine göre, tüketicilere kullandırılan binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilere ve yapılacak finansal kiralama işlemlerine, ihtiyaç kredilerine, bireysel kredi kartların ve tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde bu kişilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılan ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere ilişkin daha ihtiyatlı risk ağırlıklarının belirlendiği belirli tarihli kurul kararlarının ilga edilip söz konusu kredilere Yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verildi.

Ek Risk Ağırlığı Kararı

BDDK, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verdi.

Bu düzenleme, bankaların risk ağırlıklarının artırılmasıyla kredi faizlerinde yükselişe neden olarak kredi arzını ve talebini sınırlamayı hedeflemiştir.

Önceki Oranlara Dönüş

BDDK, son kararla bu düzenlemeyi öncesinde kullanılan oranlara döndürdü. Düzenleme öncesinde risk ağırlıkları, kredi kartlarında 1-6 ay vadede yüzde 100, 6 aydan uzun vadede yüzde 150, ihtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadede yüzde 100, 12 aydan uzun vadelerde yüzde 150 seviyesinde bulunmaktaydı.

İlgili Haber  Abd Seçim Belirsizliğiyle Altın Fiyatları Yükselişte

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Türkiye’nin CDS’i 250 Baz Puanın
Sıradaki Haber Dış Finansmana Erişim Kolaylaşıyor.