Yenilenebilir Enerji Sektörü 2023 Değerlendirmesi ve 2024 Projeksiyonu
Başak Nur GÖKÇAM tarafından
Toplantı Düzenlendi, Küresel Enerji Tüketimi Artıyor
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, ‘Yenilenebilir Enerji Sektörü 2023 Değerlendirmesi ve 2024 Projeksiyonu’ kapsamında toplantı düzenledi. Toplantıda enerjide dönüşümün yanı sıra, son 10 yıllık gelişmeler kapsamında 2023’te nelerin yapıldığı ve 2024’te nelerin yapılması gerektiği konuşuldu.
Çin, ABD ve Hindistan Kapasitede Zirvede
Küresel çapta enerji talebinde yavaşlama olduğunun altını çizen SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel enerji tüketiminin yüzde 7,5’ini oluşturduğunu belirtti. Güneş ve rüzgâr enerjisinin küresel elektrik üretimindeki toplam payı ise yüzde 12 olduğunu ifade etti. Ayrıca, güneş ve rüzgâr enerjisinde en yüksek kapasite artışına sahip ilk üç ülkenin Çin, ABD ve Hindistan olduğunu vurguladı.
“Karbonsuzlaşmaya Yönelmeliyiz”
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, Türkiye’nin önceliğinin yerli ve temiz yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma/büyüme ile uyumlu, enerji, sanayi, ulaştırma, finans ve ticaret politikalarının bütüncül olarak ele alınmasının önemli olduğunu ifade etti.
2024’te Hedefler Aksiyona Dönüşmeli
Hedeflerin kısa-orta-uzun vadeli aksiyon planlarına dönüştürülmesi ve destekleyici politikaların belirlenerek uygulamaya konulmasının, gerekli piyasa ve mevzuat düzenlemelerinin yapılmasının önemli olduğu vurgulandı. Ayrıca, yeşil finansman ve yeni teknolojilerin de 2024’ün gündeminde yer alacak konular arasında olduğu belirtildi.
Enerji İthalatı Yüzde 29 Azaldı
2023 yılının ilk 10 ayında enerji kaynaklı dış ticaret açığının toplam dış ticarete oranla yüzde 74’ten yüzde 47’ye gerilediği ifade edildi. Ayrıca, enerji ithalatında yüzde 29’luk bir azalma yaşandığı ve elektrik fiyatlarında düşüş gözlendiği belirtildi.
Kapasite Artışında Gerileme Yaşandı
Türkiye’nin kurulu gücünün artmasına rağmen artış oranının önceki yıllara göre düşük kaldığı belirtilirken, yeni kapasite artışında bir gerileme olduğu ve neredeyse tamamının yenilenebilir kaynaklarından sağlandığı ifade edildi.