Boğaziçi Üniversitesi’nde LGBT Onur Yürüyüşü Davası Devam Ediyor
Haberin Başlıkları
9. LGBT Onur Yürüyüşü Davası İstanbul’da Görüldü
Boğaziçi Üniversitesi’nde 20 Mayıs 2022’de düzenlenen 9. LGBT Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan aralarında bir gazeteci ve bir akademisyenin de olduğu 70 kişinin, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnmek’ suçlarından yargılandıkları dava İstanbul’da devam ediyor.
Mahkeme, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Cevap Verilmediğini Belirtti
İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesindeki dava, daha büyük olan 31. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Duruşmaya iki tutuksuz sanık ile avukatlar katıldı. Almanya ve ABD konsolosluğundan temsilciler ile Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Mekanda Adalet Derneği ve İnsan Hakları Derneği temsilcileri duruşmaya izleyici olarak katıldı.
Rektörlük, Mahkeme Yazısına Cevap Vermedi
Mahkeme, bir önceki duruşmada Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne yazılan, olay gününe ilişkin güvenlik kamera görüntülerinin talep edildiği yazıya cevap verilmediğini belirtti ve biri Hollanda biri Hindistan vatandaşı iki değişim öğrencisinin, Türkiye’deki eğitim sürelerinin dolmasına nedeniyle ülkelerine döndüklerinin anlaşıldığını belirtti.
“Birden Ablukaya Alındık”
Savunması alınan tutuksuz sanıklardan Y.B., mezun olduğunu ve şu anda işsiz olduğunu belirterek olay günü Taşoda Festivali olduğunu, kendisinin de mük kulübü üyesi olduğunu, sahne için araç gereç almak için kulüp odasına gittiği sırada gözaltı noktasına denk geldiğini ve etraflarının birden ablukaya alındığını kaydetti. Sanık Y.B., abluka esnasında köşeye sıkıştığını ve polisin hasta olanların çıkabileceğini söylediğini, ancak çıktıkları anda gözaltına alındıklarını kaydetti.
“Polis Bize, ‘Siz Teröristsiniz’ Dedi”
Vatan Emniyete götürüldüklerini ve gözaltı aracında 5 saat tutulduklarını ifade eden Y.B., gözaltı aracında polislerden birinin kendileriyle münakaşaya girdiğini ve ‘siz teröristsiniz’ diyerek, ‘ağzına çarparım’ şeklinde tehdit ettiğini iddia etti. Doktor muayenesi sırasında içeride polis olduğunu kaydeden Y.B., gözaltına alınmadan önce polis tarafından ‘dağılın’ uyarısı duymadığını, insanların dağılması için bir alan veya koridor açılmadığını ve şikayetçi olmak için kendileriyle münakaşaya giren polisin kimliğinin tespit edilmesini istediğini söyledi.
5 Sanığa Zorla Getirme, 2 Sanığa Yakalama Kararı
Savcı, eksik hususların giderilmesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, şimdiye kadar duruşmalara hiç gelmeyen 5 kişi hakkında zorla getirme emri, Hollanda ve Hindistan vatandaşı iki öğrenci hakkında ise yakalama emri düzenlenmesine karar verdi. Duruşma, eksik hususların giderilmesi için 5 Nisan’a ertelendi.