Haberin Başlıkları
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri dün sona erdi. Ancak üniversite tercihini puanıyla değil de yeteneğini sergileyerek yapmak isteyenler için süreç yeni başlıyor. Devlet ve vakıf üniversitelerinde birçok bölüm ‘özel yetenek sınavı’yla öğrenci alıyor. Sınavların tarihleri üniversitelerin kendi takvimine göre farklı. Üniversitelerin grafik tasarım, antrenörlük, takı tasarımı, resim-iş öğretmenliği, tiyatro gibi bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar için her üniversite kendi bünyesinde özel yetenek sınavı uyguluyor.
Spor Bölümleri İçin ÖZYES
Bu yıl spor bilimleri fakülteleri ile beden eğitimi spor yüksekokullarının giriş sınavlarına katılacak adayları ise farklı bir uygulama bekliyor. Spor bilimleri fakültesi ile beden eğitimi spor yüksekokullarının (BESYO) özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programları için bu yıl ilk kez Spor Bilimleri Merkezi Özel Yetenek Sınavları (ÖZYES) uygulanacak. Sınavlar, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen üniversitelerde ve tarihlerde Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak. YÖK’ten alınan bilgiye göre yetenek sınavı ile öğrenci alacak spor bölümlerinin kontenjanı toplam 13 bin 720 kişi olarak belirlendi. Sınava başvurular bugün sona erecek. ÖZYES’te adaylara uygulanacak Fiziki Yeterlilik Testi (FYT) 20-26 Ağustos arasında farklı zamanlarda yapılacak.
Yeni Trend: Animasyon
Eğitim Uzmanı Duygu Naz İşitmez Tosun, bu yılın yetenek sınavlarının en büyük farkını spor bölümleri için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav olarak belirtiyor. Adayların iki farklı sınav merkezine katılarak sınavlara gireceğini söyleyen Tosun, sonuçlara göre bölüm seçimi yapacaklarını belirtiyor. Grafik tasarım, moda tasarımı, konservatuvar, antrenörlük eğitimi, egzersiz ve spor bilimleri, spor yöneticiliği gibi bölümlere ilginin yoğun olduğunu vurguluyor. Aynı zamanda çizgi film ve animasyon ile tiyatro gibi bölümlerin de ilgi çektiğini ekliyor.
Hava Trafik Kontrolü ve Diğer Özel Yetenek Alanları
Hava trafik kontrolü gibi az sayıda üniversitede bulunan ancak özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerin olduğunu belirtiyor. Özellikle vakıf üniversitelerinde tam bursluluk kriterlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Özel yetenek sınavlarının senatoların kararına bağlı olduğunu belirtiyor.
Jüri Önünde Başarılı Olmanın İpuçları
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Adnan Tönel, adaylara jüri önünde başarılı olmaları için bazı önerilerde bulunuyor:
- Sınav sırasında kendiniz olun, olduğunuz gibi davranın.
- Gireceğiniz sınavın geçmiş örneklerini inceleyin ve kendi stilinizi ortaya çıkarmaya çalışmayın.
- Büyük çıkışlar yerine sakin bir tavır sergileyin ama heyecanınızı kaybetmeyin.
- Jürinin sorularına soruyla cevap vermeyin, yeteneklerinizi gösterin.
- Sınav süresini iyi yönetmeye çalışın.
- Sınavdan önce dinlenmeye önem verin ve enerjinizi koruyun.
- Sınav sırasında kendinizi ifade edin ve sıkıntı yaratacak durumları önlemeye çalışın.
Öğrenci adayları yetenek sınavlarına hazırlanırken bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak kendilerini başarılı bir şekilde ifade edebilirler.