YÖK 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu Yayınlandı: İş Bulma Süreleri ve İşveren Memnuniyeti Analizi
Haberin Başlıkları
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 189 sayfalık Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu (2023) yayınladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, “Yükseköğretim kurumları bilginin üretimi, yayılması, aktarılmasında hayati bir öneme sahip. Üniversitelerin, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun yönetilmesi kritik önemde” diye önsöz yazıp, mezuniyet sonrası istihdamın öne çıktığına dikkat çekti.
Raporlar Çelişti
Özvar’ın üniversite mezuniyeti sonrası istihdama dikkat çektiği; YÖK 2023 Raporu ile TÜİK 2023 Raporu’nu karşılaştırdık. Üniversite mezunlarının işe başlama süresinde iki rapor arasındaki veriler yüzde 100 çelişiyor. YÖK, Türkiye’de 208 üniversite olduğunu belirtse de, üniversite mezunu istihdamında 172 üniversite verilerini raporladı.
Proje Fabrikası: İTÜ
Öğrencilerinin ürettiği endüstriyel ve sektörel proje sayında Gazi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi ilk 3’e girdi. En çok proje yürütülen 5 üniversite Gazi, İTÜ, Süleyman Demirel, YTÜ, Dokuz Eylül oldu.
İşveren, 17 Üniversite Mezunundan Memnun
YÖK, iş dünyasının mezun yeterlilikleri memnuniyet oranını incelendi. İş dünyasının memnuniyet oranı ortalaması yüzde 78 çıksa da, işverenin yüzde 90’ın üzerinde memnuniyet bildirdiği üniversite sayısı 17’de kaldı.
İş Bulma Süresinde Vakıflar Öne Geçti
Mezunları iş bulma süresinde; Doğuş, Nuh Naci Yazgan ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi ortalamayı geçti. Öğrencileri en kısa sürede istihdama katılan ilk 5 üniversite: Boğaziçi, İTÜ, SANKO, Bezm-i Âlem ile Gebze Teknik.
Kitapsız Üniversiteler
Türkiye’de öğrenci başına kitap sayısı 10’u geçen üniversite sayısı; 16’sı devlet, 17’si vakıf, 33 oldu. Üniversitelerde öğrenci başına ortalama 5.2 kitap düşüyor. Vakıf üniversitelerinde kitap oranı ortalama 6, devlet üniversitelerinde 4.7 çıktı.