MAİB Başkanı: Dünya Makine Cirosundaki Düşüş Sanayiyi Zorluyor
Haberin Başlıkları
MAİB Ocak-Ekim Dönemi Makine İhracat Verilerini Açıkladı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan Ocak-Ekim dönemi makine ihracat verilerine göre, dünya makine cirosundaki düşüş sanayinin güçlü olduğu gelişmiş ülkelerde önemli sorunlara neden olmaktadır. Bu durumda, rekabet gücünün korunabilmesi için niş alanlardaki üretim ölçekleri ve teknoloji seviyelerinde çeşitliliğin artırılması gerekmektedir. Yatırım, inovasyon ve sürdürülebilirlik desteklerinin odak sektörlerde daha etkili hale getirilmesi gerekmektedir.
Ocak-Ekim Döneminde İhracat Değer Bazında 23.3 Milyar Dolar Gerçekleşti
Bu yılın Ocak-Ekim döneminde, serbest bölgeler dahil ihracatın değer bazında geçen yıla göre sabit kalarak 23.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Miktar bazında ise ihracatın %4.3 azalarak 3.1 milyon tona gerilediği kaydedildi. İhracat pazarında %5’lik bir gerilemeye rağmen, 3 milyar dolarlık ihracatla Almanya ilk sırada yer aldı. Rusya’ya ihracat %15.8 azalırken, ABD’ye ihracat %7.5 arttı.
Trump’ın Yeniden Başkan Seçilmesi Dünya Ticaretini Nasıl Etkileyecek?
Kutlu Karavelioğlu, ABD’de seçim belirsizliğinin sona ermesinin dünya ticaretinde belirgin bir daralmaya yol açabileceğini bildirdi. Yükselen duvarların küresel büyümeyi zayıflatabileceğini ve ek gümrük vergileriyle dezenflasyon çabalarının sekteye uğrayabileceğini belirtti. Ayrıca, doların güçlenmesiyle Euro ile ithalat yapan sektörlerin kârlılıkta olumsuz etkilenebileceğini söyledi.
ABD ve Almanya’da Güçlü Sanayi Kollarının Koruma Talepleri
Kutlu Karavelioğlu, ABD ve Almanya’da güçlü sanayi kollarının koruma zırhı talep ettiğine dikkat çekti. Uluslararası kurumların ekonomik öngörülerini sık sık güncellemeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, maliyetlerin yönetilememesi durumunda istihdamda kayıplar yaşanabileceğini ifade etti.
Makine Sektöründe Trendin Kırılması Gerekiyor
Karavelioğlu, Türkiye’de makine sektöründe miktar bazındaki gerilemenin, ihracat birim fiyatlarındaki artışla telafi edildiğini vurguladı. Ancak maliyetlerin artması durumunda, rekabet gücünü korumak için trendin hızla değişmesi gerektiğini belirtti. Son 12 ayda istihdam artışının durduğunu ve makine üretiminin düştüğünü belirterek sektördeki zorlukları dile getirdi.
Yukarıdaki verilere göre Türkiye’nin makine sektöründe önünde büyük zorluklar bulunmaktadır ve sektördeki oyuncuların özellikle maliyetler konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.