Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tcmb: Para Politikamızın Sıkı Duruşu Rezervlere Olumlu Yansıdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı: Sıkı Para Politikası Rezervleri Olumlu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı: Sıkı Para Politikası Rezervleri Olumlu Etkiliyor

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Sıkı Para Politikasının Rezervlere Olumlu Etki Ettiğini Belirtti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikası duruşunun rezervleri olumlu yönde etkilediğini ve artışlar kaydedildiğini dile getirdi. Karahan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) yaptığı “Parasal Sıkılaşma ve Makrofinansal İstikrar” başlıklı sunumda sıkı para politikası duruşunun rezervlere olumlu yansıdığını belirtti.

Brüt ve Net Rezervlerde Artış Kaydedildi

Sunumda brüt rezervlerin 26 Mayıs 2023 tarihinden 29 Kasım 2024 tarihine kadar 59,3 milyar dolar, swap hariç net rezervlerin de aynı tarihlerde 106,4 milyar dolar arttığı belirtildi. Karahan, dezenflasyon sürecinin devam ettiğine dikkat çekerek, “KKM bakiyesi azaldı ve Türk lirası mevduatın payı arttı” dedi.

Enflasyon Trendinde Yavaşlama Devam Ediyor

Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın sürdüğünü belirten Karahan, “Temel mallar görece olumlu seyrini sürdürüyor. Geçmişe endeksleme eğilimi güçlü kalemler hizmet enflasyonunu yukarı çekiyor. Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybediyor” şeklinde konuştu.

Talepteki Dengelenme ve İhracatın Gücü

Talepteki dengelenme sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Karahan, “İhracat gücünü korurken, ithalat ılımlı seyretmektedir. Tüketici ve firmaların enflasyon beklentileri de gerileme eğilimine girmiştir” diye ekledi.

İlgili Haber  Yabancı Yatırımcılar Borsadaki Alımlarını Sürdürdü

Sıkı Parasal Duruş ve Makroihtiyati Adımlarla Destekleniyor

Üretici fiyatlarında aylık artışın ılımlı seyrini koruduğunu dile getiren Karahan, “Sıkı parasal duruş korunmaktadır. Sıkı parasal duruş makroihtiyati adımlarla desteklenmektedir. Ticari kredi artışı büyüme sınırlarının altındadır. Risk primindeki düşüş dış finansmana erişimi kolaylaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kira Dışındaki Hizmetlerde Fiyat Artışları Kademeli Olarak Güç Kaybediyor

Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışlarının kademeli olarak güç kaybettiğine dikkati çeken Karahan, talepteki dengelenme, reel değerlenme ve beklentiler ile fiyatlama davranışlarının yanı sıra maliye politikasının artan eş güdümünün dezenflasyon sürecine destek veren faktörler olduğunu anlattı.

Risk Primindeki Düşüş Dış Finansmana Erişimi Kolaylaştırıyor

TCMB Başkanı Karahan, sıkı parasal duruşun makroihtiyati adımlarla desteklendiği ifade ederek, bu adımları “TL mevduat ve KKM’ye yönelik düzenlemeler, kredilere yönelik düzenlemeler ve likidite yönetimi” şeklinde sıraladı. Ticari kredi artışının büyüme sınırlarının altında olduğunu belirten Karahan, risk primindeki düşüşün de dış finansmana erişimi kolaylaştırdığını söyledi.

Risk Primindeki Düşüşün Etkileri

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 250 baz puanın altında seyrettiğini ifade eden Karahan, 10 yıllık eurobond getirisinin yüzde 9,5’ten yüzde 6,9’a indiğini ve reel sektör yurt dışı borç çevirme oranının da yüzde 95’ten yüzde 128’e çıktığını vurguladı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bayraktar, KIZILELMA’nın Motor Çalıştırma Testini Yaptı!Haberin BaşlıklarıBayraktar, KIZILELMA’nın Motor Çalıştırma
Sıradaki Haber Heyecan Verici ‘Kızılelma’ Videosu! Selçuk Bayraktar Paylaştı