Edirne Valisi: Mahmudiye Kışlası Kültür Merkezi Olacak
Haberin Başlıkları
Vali Sezer, Edirne’nin Kültürel İhyası İçin Çalışmaların Devam Ettiğini Belirtti
Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’de, 2. Mahmut döneminde inşa edilen Mahmudiye (Piyade) Kışlası’nın kültür merkezi haline getirileceğini açıkladı. Sezer, İl Genel Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Edirne Sarayı’nın restore edilmesi çalışmalarının hızla ilerlediğini söyledi. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında sur duvarları ve Cihannüma Kasrı’nın büyük oranda tamamlandığını belirten Sezer, “Hastane ve balon binalarındaki çalışmalar da devam ediyor. Edirne’de uzun yıllar cezaevi olarak kullanılan Mahmudiye Kışlası projesi de Milli Saraylar Başkanlığı tarafından hayata geçiriliyor. Orası, içinde kütüphanesi, fuar alanları ve kültür merkezlerinin bulunduğu bir kompleks haline getirilecek.” dedi.
Edirne, Balkanların Merkezi Olarak Değerlendiriliyor
Vali Sezer, Edirne’nin Balkanlar’ın merkezi olduğunu vurgulayarak, “Balkanlar’ın Davos’u olarak anılan Balkan İş ve Yatırım Forumu Edirne’de gerçekleşti. Büyük bir katılım oldu ancak otellerde yer kalmadı. Daha geniş bir fuar alanına ihtiyacımız var. Edirne’de Antalya Diplomasi Forumu gibi organizasyonları düzenlemek istiyoruz. Tüm Balkan ülkelerinin temsilcileri ve Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleştirmeyi hayal ediyorum. Bunu Edirne hak ediyor. Bunun için altyapıyı hazırlamamız gerekiyor.” diyerek, büyük organizasyonların Edirne’de de yapılabileceğini belirtti.
Mahmudiye Kışlası Projesi Hayata Geçiyor
Mahmudiye Kışlası Projesi, Edirne’ye 25 bin metrekare kapalı alanı olan, hassas taşınabilir eserlerin sergileneceği, konferans salonu, kütüphane ve Araştırma Merkezi gibi birçok birimi içinde barındıracak çok kapsamlı bir kültür merkezi olacak. Mahmudiye Kışlası, II. Mahmut döneminde 1826 yılında inşa edildi ve tarihsel bir yapı olarak önem taşımaktadır. Kışla, yangınlar geçirdiği için “Yanık Kışla” olarak anılmaya başlandı ve 1915 yılında Mahmudiye Kışlası adını aldı. Askeri okul ve cezaevi olarak kullanılan bina, artık kültürel etkinlikler için hizmet verecek.