Türkiye Ekonomisi Zor Günler Geçirirken, Şirketlerin Finansal Durumu Endişe Verici
Sanayi Üretiminde Ciddi Düşüş
Türkiye, ağır bir durgunluk sürecine girerken, ağustos ayında sanayi üretiminde ciddi bir daralma yaşandı. Sanayi üretimi %5.3 gerileyerek deprem sonrası en sert düşüşü yaşadı. Özellikle imalat sanayisinde kaydedilen %10.7’lik azalma, üretimdeki daralmanın en belirgin nedeni olarak öne çıkıyor.
İmalat Sanayindeki Kredi Yükümlülükleri
İmalat sanayinin bankalara olan nakdi kredi borcu ağustosta %5.4 daralma gösteren imalat sektöründe 3 trilyon 672 milyar liraya ulaştı. Kredi hacmi yıllık %39.2 artarken takipteki kredi riski %67.6 oranında arttı.
İnşaat Sektöründe Durum
İnşaat sektörü, takipteki kredi riskinin en hızlı arttığı sektör oldu. Takipteki kredi oranı %1.3 olan imalat sanayini, en yüksek takipteki kredi oranı %4.7 ile inşaat sektörü izledi. İnşaat sektöründe takipteki kredi borcu son 12 ayda %52.2 artış gösterdi.
Diğer Sektörlerde Durum
Son 12 ayda takipteki krediler tutarı en hızlı artan üçüncü sektör %47.1 artış hızıyla turizm sektörü oldu. Elektrik, gaz ve su kaynakları sektöründe ise %4.6 oranında kredi takip durumu yaşanıyor. Enerji sektöründe ise kredi borcu yıllık %19 artarak 735 milyar liraya ulaştı.
KOBİ Kredilerinde Artış
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin takipteki alacak oranları hızla artıyor. KOBİ kredilerinin bakiyesi yıllık %31.5 artarak 3 trilyon 886.1 milyar liraya yükseldi. Takipteki alacaklar ise %40 artış göstererek 72 milyar 903 milyon liraya ulaştı. Yabancı para kredi koşullarını sağlayamayan KOBİ’ler, bu kredi türünden yararlanamıyor.