Eğitim Sistemindeki Usulsüzlükler Ortaya Çıktı: Özel Okullar MEB’i Dolandırmış
Özel Okulların Devlet Katkısı Alarak MEB’i Dolandırdığı Ortaya Çıktı
Son denetimlerde ortaya çıkan bilgilere göre, özel okullar kendilerini işletme gibi göstererek devlet katkısı ödemesi almıştır. Bazı okullar ise personelsiz işletmelerde stajyer var gibi göstererek devletin desteğini almıştır. Öğrenciler ise barınma sorunu yaşarken, Niğde Üniversitesi yurdunu atıl bırakmış, Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde ise kadrolar kişiye özel ilanlarla doldurulmuştur.
Öğrenciler Staj Yapmış Gibi Gösterilerek İşletmelere Para Ödenmiş
Denetim raporlarına göre, 12. sınıfı bitirmiş ancak mezun olamayan öğrenciler staj yapıyormuş gibi gösterilerek, devlet tarafından işletmelere para ödenmiştir. Öğrenciler sistemden çıkarılmadığı sürece, öğrencilerin staj yapmadıkları halde işletmelere devlet katkısı ödenmeye devam etmiştir.
İl Özel İdareleri Eğitim Harcamalarında Gereken Payı Ayırmamıştır
Denetimler sonucunda, İl Özel İdareleri’nin eğitim harcamaları için gereken payı ayırmadığı belirlenmiştir. Bazı İl Özel İdareleri, ilköğretim giderlerini karşılamak için ayrılması gereken tutarı ayırmamış veya düşük tutarlarda ayırmıştır.
Üniversitelerdeki Usulsüzlükler
Son denetim raporlarına göre, yüz binlerce öğrenci barınma sorunu yaşarken, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin yurdunu atıl bıraktığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin kişiye özel ilanlarla kadrolara atama yaptığı tespit edilmiştir. Sayıştay, her iki üniversiteyi de uyararak gereken düzeltmelerin yapılmasını talep etmiştir.
Yapılan incelemeler sonucunda, üniversitelerdeki atamalarda eşitlik ve liyakat ilkelerine uyulmadığı ve belirli kişilerin avantaj sağlandığı tespit edilmiştir. Özellikle verilen ilanlarda belirli konularda uzmanlaşmış kişilerin arandığı ve bu kişilerin kadrolara alındığı belirlenmiştir.