Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özel Eğitim Gereksinimli Çocukların Eğitim Hakkı: Yeni Tasarruf Kalemi

Özel Eğitim Gereksinimli Çocukların

Özel Eğitim Gereksinimli Çocukların Eğitim Hakkı: Tasarruf Kararları ve İhlaller

Öğreticiler İçin Yeni Hak İhlalleri ve Eğitimde Devir

Yaygın eğitime yönelik; halk eğitim merkezlerinde açılacak kurslarla ilgili de tasarruf kararı açıklandı. Bu karar hem asgari ücretin altında çalıştırılan usta öğreticiler için yeni bir hak ihlali hem de yaygın eğitimden yararlanan tüm öğrenciler için kamusal eğitim hakkı ihlali sonucunu doğurdu.

16 Ekim 2024’te hayat boyu öğrenme kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle aslında tüm bu tasarruf kararlarının gerekçesini öğrenmiş olduk. Halk eğitim merkezlerinde hangi kursların yapılacağına “işgücü piyasasının” karar vereceği, kursların işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda planlanacağı, şirketlerin, sermaye gruplarının karar verdiği isimlerin yer aldığı danışma kurulu kurulacağı açıklandı. Özetle artık halk eğitim merkezlerinin işleyişine, hangi kursların açılıp açılmayacağına patronlar karar verecek. Eğitim aşama aşama özel sektöre devrediliyor. Eğitim ile ilgili işleyişe, planlamalara kamu adına yürütücüler değil şirketler karar veriyor. Öğrencinin üstün yararı değil patronların yararı esas alınıyor.

Özel Eğitim Gereksinimli Çocukların Durumu

Bu adımların sonucunda; ilk yok sayılanlar, gözden çıkarılanlar özel eğitim gereksinimli çocuklar oldu. Çünkü sermayenin özel eğitim gereksinimli çocuklara, yurttaşlara ihtiyacı yoktu. Sınırlı bir şekilde eğitime ulaşan özel eğitim gereksinimli öğrencilerin halk eğitim merkezlerinde açılan kurslara erişim hakları da ellerinden alındı. Taşımalı eğitimde yapılan değişiklikle özel eğitim gereksinimli çocukların taşımalı eğitimle okullara ulaşım hakkı da tasarruf gerekçesi ile sonlandırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı istatistiklerinde özel eğitimdeki öğrenci sayısını 507 bin 804 olarak açıklamıştı. Ancak aynı MEB okul çağında olan özel eğitim gereksinimli çocukların sayısını açıklamadı, açıklamıyor.

İlgili Haber  Karaman’da Özel Eğitim Sınıfı Öğrencileri Çömlek Yaparak Eğlendi

Eğitim Bütçesi ve Mücadele

14 Kasım’da eğitim bütçesi Meclis’te görüşülecek. Hakikat ise Meclis artık tüm işlevini yitirmiş, ülkede demokratik bir işleyiş varmış gibi bir algı yaratarak gösteri siyasetine indirgenmiş bir organ. Kamusal eğitim hakkının, kamusal eğitime yeterli bütçe mücadelesinin kazanılacağı mevzi ise Meclis’e sıkışmış gösteri siyasetini aşan birleşik mücadele zeminlerini örgütlemekten geçiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Prof. Dr. Toran: Nitelikli Eğitimde
Sıradaki Haber Muratpaşa’da Nitelikli Eğitim İçin İmza Atıldı – Hibya Haber Ajansı