OPEC: Küresel Enerji Talebi ve Petrol Üretimi İle İlgili Son Gelişmeler
Haberin Başlıkları
OPEC’in son aylık piyasa raporuna göre, dünya tüketimi Çin ve küresel ekonominin toparlanmasıyla birlikte gelecek yıl günde yaklaşık 1,8 milyon varil artacak.
Rapora göre, OPEC dışı ülkelerin arzının gelecek yıl günde 1,3 milyon varil artması bekleniyor. Ancak Suudi Arabistan ve müttefiklerinin yeni üretim kesintileri uygulamaması durumunda petrol piyasalarının 2025 yılına kadar açık vermeye devam etmesi bekleniyor.
OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, iklim değişikliğinin fosil yakıtların kullanımını sınırlayacağı beklentilerine karşın, zirve petrol talebi beklentisinin kısa ve orta vadeli tahminlerde görünmediğini belirtti.
Pandemi sonrası toparlanma döneminde ulaşım yakıtlarına olan talebin arttığı ve hızlı bir enerji dönüşümü umutlarının azaldığı belirtiliyor. Hidrokarbonlardaki artışın kalıcı olup olmayacağı ise tartışmalı bir konu olarak öne çıkıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı, bu yıl talebin keskin bir şekilde yavaşlayacağını ve yenilenebilir enerji ve elektrikli araçların benimsenmesiyle on yıl içinde zirveye ulaşacağını öngörüyor.
OPEC’ten yapılan açıklamaya göre, daha fazla şeffaflık ve destek sağlamak amacıyla önümüzdeki yıla ilişkin tahminler normalden birkaç ay önce yayınlandı.
OPEC ve müttefiklerinin 2024 yılında günde ortalama 1,8 milyon varillik bir piyasa açığına işaret ettiği belirtiliyor. Koalisyon, 1 Ocak’tan itibaren günde 900 bin varil ek kesinti sözü verdi, ancak bu kesintinin yalnızca yaklaşık yarısının uygulanacağı düşünülüyor.
OPEC+’ın 22 ülkeli koalisyonu, 1 Şubat’ta çevrimiçi bir izleme toplantısı yapacak. Bir sonraki yüz yüze toplantının 1 Haziran’da planlandığı bildirildi. Angola’nın örgütten ayrılmasının arzı etkilemesi beklenmiyor.
OPEC’in Petrol Üretimi Aralık Ayında Günlük 73 Bin Varil Arttı
OPEC’in aralık ayındaki ham petrol üretimi, bir önceki aya göre günlük 73 bin varil artarak yaklaşık 26 milyon 700 bin varile yükseldi.
Rapora göre, Nijerya ve Irak’ta ham petrol üretiminde artış yaşanırken Kuveyt, Suudi Arabistan ve İran’da düşüş görüldü. Nijerya’da günlük petrol üretimi 100 bin varil, Irak’ta ise 23 bin varil arttı. Kuveyt’te 23 bin, Suudi Arabistan’da 12 bin ve İran’da 11 bin varil azalma yaşandı. OPEC ham petrolünün toplam küresel üretim içindeki payı ise bir önceki aya göre yüzde 0,2 artarak yüzde 26,5’e yükseldi.