Öğretmen Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Haberin Başlıkları
Yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyeti devlet memurları, öğretmenler, hakimler ve savcılar gibi belirli meslek gruplarına verilen özel bir pasaport türüdür. Bu pasaport tipi, sahiplerine çeşitli avantajlar sağlamakla birlikte özel olarak düzenlenmiştir. Öğretmenlerin Yeşil Pasaport alabilmeleri için aşağıdaki evraklara ihtiyacı bulunmaktadır.
YEŞİL PASAPORT (HUSUSİ DAMGALI) ALMAK İÇİN MÜRACAAT EDECEK ÖĞRETMENLERDEN İSTENEN BELGELER
A- ÇALIŞANLAR İÇİN YEŞİL PASAPORT EVRAKLARI;
- Başvuru sahibi tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü web sayfasından indirilerek imzalanmış 2 (iki) nüsha EK-2 Hususi Pasaport Talep Formu (başvuru sahipleri bilgilerin doğruluğundan 1. Derecede sorumludur.)
- HUSUSİ Damgalı Pasaport (Yeşil) alacak kişilerin tüm bilgilerini talep formuna BÜYÜK HARFLERLE bilgisayar ortamında yazılmalıdır. (15 Ekim 2020 Tarihinden İtibaren İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü Formları – GÜNCELLENMİŞTİR)
- Başvuruda bulunan tüm kişilere ait bir nüsha Kimlik fotokopisi,
- Okul Müdürlüğü veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı bir adet HİZMET CETVELİ,
- Öğrenim gören çocuklar için öğrenci belgesi,
- Pasaport hak sahibi ile alacak kişilerin kimlik fotokopileri,
- 18 yaşından büyük (kız-erkek) öğrenci için öğrenci belgesi (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.
- Engelli ergin çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu”,
- 18-25 yaş arası kız ve erkek olan öğrenciler Hususi Damgalı Pasaport alabilir.
- Başvuru Sahibinin, istenilen belgelerle birlikte bağlı bulundukları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.
- Başvuru formu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kontrol edilerek 1 nüshasının arkası görevli personel tarafından isim soyisim ile paraflanarak ve onaylı Hizmet Cetveli eklenecektir.
- İlgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnsan Kaynakları-4 (Pasaport) Şubesine hitaben yazılmış EK -3 ÜST YAZI,
- Yukarıda belirtilen belgeler tamamlandıktan sonra, evraklarla İl Milli Eğitim Müdürlüğü Pasaport Birimine hak sahibinin bizzat gelmesi gereklidir.
- Yabancı eş Hususi Damgalı Pasaport alamaz.
- Evlenmiş ya da boşanmış kişilerin kuruma ibraz ettikleri kimlik ile diğer belgelerinde isim soyisim uyuşmazlığı olması halinde başvurular onaylanmayacaktır. Nüfus Müdürlüğünden güncellemeleri yaptırarak güncel belgeler ile birime yeniden müracaat edilmesi gerekmektedir.
- Başvurular bizzat yapılacaktır.
YEŞİL PASAPORT (HUSUSİ DAMGALI) ALMAK İÇİN MÜRACAAT EDECEK EMEKLİ ÖĞRETMENLERDEN İSTENEN BELGELER
B) BAĞLI OLDUĞU İLDEN EMEKLİ OLAN ÖĞRETMENLER İÇİN YEŞİL PASAPORT EVRAKLARI ;
- Başvuru sahibi tarafından bağlı olduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü web sayfasından indirilerek imzalanmış 2 (iki) nüsha EK-2 Hususi Pasaport Talep Formu(başvuru sahipleri bilgilerin doğruluğundan 1. Derecede sorumludur.)
- HUSUSİ Damgalı Pasaport (Yeşil) alacak kişilerin tüm bilgilerini talep formuna BÜYÜK HARFLERLE bilgisayar ortamında yazılmalıdır. (15 Ekim 2020 Tarihinden İtibaren İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü Formları – GÜNCELLENMİŞTİR)
- Kimlik Fotokopisi
- Başvuru Sahibinin istenilen belgelerle birlikte emekli olduğu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.
- Başvuru formu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kontrol edilerek 1 nüshasının arkası görevli personel tarafından isim soyisim ile paraflanacak,
- 2001 yılından sonra emekli olan öğretmenlerin En son emekli oldukları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnsan Kaynakları-4 (Pasaport) Şubesine hitaben yazılmış EK -3 ÜST YAZISI,
- Yukarıda belirtilen belgeler tamamlandıktan sonra, hak sahibinin belgeler ve nüfus cüzdanı ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü Pasaport Birimine bizzat gelmesi gerekmektedir.
- Hususi Damgalı Pasaportu alma hakkını kazanan ancak vefat eden öğretmenlerin birinci dereceden aile fertleri için SGK İl Müdürlüğünden merhumun üzerinden emekli maaşı aldığına dair merhumun ve maaş alan kişinin adının geçtiği resmi yazı,
- E-devlet üzerinden alınan Vukaatlı Nüfus Kayıt Örneği,
- Varsa merhuma ait T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce verilen emekli tanıtım kartı ile başvuru yapmaları gerekmektedir.
C) İL DIŞINDAN EMEKLİ OLAN ÖĞRETMENLER İÇİN YEŞİL PASAPORT EVRAKLARI;
- İl dışından emekli olan veya İstifa eden personeller, pasaport başvuru işlemleri için bizzat kendilerinin, kimlikleri ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gelerek dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir.
- Emekli olduğunuz ya da istifa ettiğiniz İlin Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar sonucunda yasal süre içerisinde tarafınıza bilgi verilerek, gerekli işlemler yapılacaktır. (İl dışı emekli işlemleri aynı gün yapılamamaktadır.)
- Başvurular bizzat yapılacaktır.
Dikkat Edilecek Önemli Hususlar:
- Hak sahibi ebeveynin vefat etmesi halinde çocukları, hususi damgalı pasaport alabilirler.
- Vefat eden hak sahibinin sadece başkası ile evlenmemiş olmak kaydı ile eşleri hususi pasaport alabilirler.
- Pasaport talep formları, emeklilik, istifa yazılarında memurların bizzat iktisap ettiği kadro dereceleri (Örneğin; 657 sayılı DMK’ ya tabi 1. veya 2. veya 3. kadro derecedir şeklinde) yazılmalı, maaş kesenekleri /emeklilik kesenekleri (Örneğin: “1. derecenin 2. kademesi” veya “2/3” veya “2. derece 2. kademededir” gibi ) yazılmamalıdır.
- Memurların maaş dereceleri ile kadro derecelerinin farklı şeyler olduğu ve hususi pasaport işlemlerinde maaş derecelerinin dikkate alınmadığı unutulmamalıdır. Maaş dereceleri 1, 2 veya 3. derece olan bazı memurların kadro dereceleri 4. veya 5.veya daha düşük bir derece olabildiği için hususi damgalı pasaport talep formu/belgelerinde personelin bizzat iktisap ettiği kadro dereceleri yazılarak onaylanmalı, personelin maaş veya emekli keseneğine bakılarak hususi pasaport formu /belgesi tanzim edilmemelidir.
- Pasaportunu kaybedenler en kısa sürede İl Nüfus Müdürlüğüne müracaatta bulunmalıdır.
- Banka veya Maliye veznelerine hususi pasaport alacağınızı söyleyerek sadece pasaport cüzdan bedeli ödemeli, bunun dışında talep edilse bile başka ücret yatırmamalısınız. Bankaya veya Maliye veznelerine yatırılan ücretin PAS.D.BDL (Pasaport Defter Bedeli) olarak ödenmesi gerekir. PAS.HRÇ.BDL ( Pasaport Harç Bedeli) olarak yatırılan makbuzlarla hususi pasaport işlemi yapılmaz.
NOT1: Yukarıda sayılan belgeler hususi pasaport ilk başvuru ve hususi pasaport yenileme işlemlerinin her ikisi için de istenmektedir.
NOT2: Mağduriyet oluşmaması için; İl Nüfus Müdürlüğünden randevu oluşturulmadan önce istenilen resmi evrak işlemlerinin tamamlanması uygun olacaktır.