MEB 2024-2028 Stratejik Planı: Eğitimdeki Zayıf Noktalar ve Hedefler
Haberin Başlıkları
MEB’in Yayınladığı Stratejik Plan
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayımladığı “2024-2028 Stratejik Planı”na göre bazı öğrenciler maddi imkansızlıklar sebebiyle okula devam edemiyor. Genel ortaöğretimde öğrenci başına okunan kitap sayısı 1,01 olurken din öğretiminde belirlenen hedefe ulaşıldı. Bakanlık ayrıca, mevzuat taslaklarının ilgili birimlerce üst hukuk normları ve yargı kararları dikkate alınmadan hazırlandığı yönünde tespitte bulundu.
Eğitimde Öne Çıkan Bulgu ve Tespitler
Okul Öncesi Eğitim Standartları ve İşbirlikleri
Rapora göre okul öncesi eğitim standartları güncel değil ve diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları eğitim hizmetlerinde yeterince yer almıyor.
Eğitim Politikaları ve Görev Değişiklikleri
Eğitim ve öğretime dair temel politika ve planlar personelin görev değişikliği sebebiyle yeterince sahiplenilmiyor. Uygulama aşamasında süreklilik sağlanmıyor. İlk ve ortaöğretim kurumları arası imkân ve başarı farklılıkları var.
Sosyal, Kültürel, Sanatsal ve Sportif Faaliyetlere Katılım
Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler yeterli düzeyde katılamıyor. Ayrıca, aileler akademik kaygı sebebiyle öğrencileri sosyal ve kültürel etkinliklere daha az gönderiyor.
Öğretmen Yeterliliği ve Eğitim Maliyetleri
Yurtdışına gönderilen öğretmen ve okutmanların yabancı dil yeterlilikleri istenilen düzeyde değil. Eğitim maliyetlerinde öngörülemeyen artışlar yaşandığı tespit edildi.
MEB’in Belirlediği Hedefler ve Zayıf Noktalar
Bakanlık raporunda, 2023 Performans Programı’nda yer alan bilgilere değinerek, ilkokulda öğrenci sayısı 30’dan fazla olan şube oranı” ve “Tekli eğitimdeki öğrenci oranı (ilkokul-ortaokul)” konusundaki hedeflere tam olarak ulaşılmadığını belirtti.
Milli ve Manevi Değerlerin Yozlaşması ve Eğitimdeki Tehditler
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmede, milli ve manevi değerlerin yozlaşmaya açık hale gelmesi, öğrencilerin kaliteli eğitime erişiminin güçleşmesi ve bölgeler arası ekonomik eşitsizliklerin oluşması gibi bulgular tehdit olarak görüldü.
Deprem Tahkiki ve Eğitim Binaları
Bakanlık deprem tahkiki yapılan eğitim binası sayısının yedi bin 201 olduğunu belirtirken, bu alandaki hedefleri de paylaştı. Ayrıca, eğitim maliyetlerinde öngörülemeyen artışların yaşandığı tespit edildi.