Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mona Roza, Sezai Karakoç’un Şiiri 72 Yıldır Saklı Tutuluyor

Sezai Karakoç’un “Mona Roza” Şiiri ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler

Sezai Karakoç’un “Mona Roza” Şiiri ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Tarihi Dergisi

Sezai Karakoç’un Mona Roza Şiiri

1950’li yıllarda Mülkiye Mektebi’nde öğrenci olan şair Sezai Karakoç, 19 yaşındayken “Mona Roza” şiirini kaleme aldı. Eğitim gördüğü yıllarda, Karakoç’un duyduğu sevgiyi arkadaşı Muazzez Akkaya’ya yazdığı bu şiir, 1952 yılında “Mülkiye” dergisinde yayımlandı. Şiir, Mülkiye’de öğrenci ve öğretmenlerin çıkardığı dergide 3 bölüm halinde yayımlandı.

Mülkiye Dergisinin Tarihi ve Önemi

1952’de Mona Roza’nın yayımlandığı Mülkiye dergisinin aslı hala Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde muhafaza ediliyor. Derginin önemi ve tarihi değeri göz önüne alınarak, üniversite bünyesindeki matbaada çoğaltılarak, öğrencilere ve talep edenlere veriliyor. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik’e göre, Mülkiye dergisi siyaset bilimi, diplomasi, sanat, edebiyat ve tiyatro gibi konuları içeren nitelikli makalelere ve canlı tartışmalara ev sahipliği yapmaktadır.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Mirası

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, mezunlarının yanı sıra çıkardığı dergiler, basılan eserler ve öğrencilere okutulan kitaplar gibi önemli miraslarıyla da bilinir. Bu mirasın korunması ve öğrencilere aktarılması için eski eserlerin basımları yapılıyor ve matbaada çoğaltılarak isteyenlere veriliyor. Ayrıca fakülte, yeni kayıt olan öğrencilere bu mirası tanıtmak amacıyla set halinde eserler veriyor.

Mona Roza ve Sezai Karakoç’un Etkisi

Sezai Karakoç’un adına yazdığı Mona Roza şiiri Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde hala tarihi bir miras olarak korunuyor. Şairin eseri, okulda öğrenciler arasında hala anılmakta ve değeri korunmaktadır. Geçmiş yıllarda şiiriyle ünlenen Muazzez Akkaya’nın okulu ziyareti sırasında duyduğu mutluluk, okulun tarihi ve kültürel değerini gözler önüne sermektedir.

İlgili Haber  İmamoğlu Yurt Açılışında Horon Teperek Coştu!

Sanat ve Edebiyatın Okuldaki Yeri

Okul sadece siyaset bilimi ve diplomasi üzerine eğitim vermekle kalmıyor, aynı zamanda öğrencilerine sanat ve edebiyatı takip etme ve sanattan zevk alma konularında da tarihi bir geleneğe sahip. Bu geleneğin bir parçası olarak, Mülkiye dergisi öğrencilere sanat, edebiyat ve tiyatro konularında da zengin içerik sunmaktadır.

Sezai Karakoç’un Mona Roza şiiri, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin tarihi dergisi Mülkiye’nin önemli bir parçası olarak günümüze ulaşmış ve gelecek nesillere aktarılmıştır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Türk Yükseköğretiminde Akademisyen, Öğrenci ve İdari Personel Hareketliliği ArtıyorHaberin BaşlıklarıTürk
Sıradaki Haber Yükseköğretim Uluslararasılaşma Stratejisi Belgesi Yeniden Tanımlandı