Ücretli Öğretmenlik Uygulaması ve Eğitim Sistemi
Haberin Başlıkları
MEB’in Tasarruf Yöntemi Olarak Ücretli Öğretmenlik Uygulaması
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ücretli Öğretmenlik Uygulamasını tasarruf yöntemi olarak kullanmakta ve eğitim hizmetini ucuza mal etme amacı taşımaktadır. Bu uygulama, okullardaki İŞ-KUR temizlik işçilerinden daha düşük ücretle çalıştırılan öğretmenleri kapsamaktadır. Ücretli Öğretmenlere, İŞ-KUR çalışanlarına tanınan ekonomik ve sosyal haklar sağlanmamakta ve bu durum Öğretmenlerin aylık gelirlerini, Asgari Ücret seviyesinin altında tutmaktadır. Ücretli Öğretmenlerin ayrıca iş güvenceleri bulunmamaktadır.
Öğretmen İhtiyacı ve Norm Açığı
Bazı eğitim sendikalarının elde ettiği verilere göre, 71 ilde görevlendirilmiş olan ücretli öğretmen sayısı 66.780, aynı verilere göre 69 ildeki norm açığının da 91.484 olduğu belirlenmiştir. Bu veriler, öğretmen ihtiyacının düşük maliyet zihniyetiyle giderilmeye çalışıldığını göstermektedir. Norm açığı, mülakata gerek duymaksızın, KPSS puanı esas alınarak öğretmen ataması yapılarak giderilmelidir.
Eğitimde Kalıcı Çözümler Arayışı
Eğitimde başarıyı artırmanın yolu, geçici çözümler değil, kalıcı çözümlerden geçmektedir. Bu nedenle, eğitimde başarıyı artırmak için günübirlik çözümlerden, günübirlik uygulamalardan ve politik hesaplardan uzak durmak gerekmektedir. MEB’in doğru çözümün kaynağı olması gerekmektedir.
Eğitimde Geleceğe Yatırım Yapma Zamanı
Ücretli Öğretmenlik Uygulaması ve öğretmen atamalarındaki mülakat uygulamasının sonlandırılması, eğitimde geleceğe yatırım yapmak adına atılacak önemli bir adımdır. Eğitim, her şeyden önce, toplumun geleceğine yapılan en değerli yatırımdır.
Kadriye DEMİREL
Hürriyetçi Eğitim Sen Sosyal Medya ve Basın Kurulu Başkanı
Özgün metin uzunluğunu koruyarak, haberin temel konusunu, anahtar kelimeleri ve akıcılığı sağlayarak metni yeniden yazdım. Teşekkürler!