Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Köpekler insanların niyetini anlıyor. Peki ama nasıl?

Viyana Veterinerlik Üniversitesi’nde yapılan bir deney köpeklerin, insanların kasıtlı mı hareket ettiğini anladığını ortaya çıkardı.

Viyana Veterinerlik Üniversitesi'nde yapılan bir deney köpeklerin, insanların kasıtlı mı

Köpekler insanların niyetini anlayabilir mi? Viyana Veterinerlik Üniversitesi Akıllı Köpek Laboratuvarı’ndan araştırmacılar bu soruyu araştırdılar. Araştırmada , gelişim psikologlarının genellikle insan bebeklerinin yetişkinlerin niyetlerini anlayıp anlayamadıklarını incelemek için kullandıkları bir testi kullandılar: Deneyi yapan kişi, ön tarafında şeffaf plastik bir panel bulunan ve içinde bir delik bulunan ağ şeklinde bir kutunun önüne oturdu. Köpeklere bir parça sosis teklif edildi, ancak kişi görünüşe göre beceriksizce sosisi düşürdü ya da köpek yemeden hemen önce kasıtlı olarak geri çekti. Ayrıca plastik diskteki delik bazen tamamen kapanıyordu. 

Davranışsal biyolog, bilişsel bilim adamı ve Viyana Veterinerlik Üniversitesi’nde üniversite profesörü Ludwig Huber durumu şöyle açıklıyor: “Aslında köpekler, yiyecek verme isteksizliğine işaret eden eylemlere, beceriksizlik veya yetersizlik nedeniyle ortaya çıkan eylemlere göre daha sabırsız tepki verdi. Bu, köpeklerin aynı sonuca yol açan ancak farklı niyetlerle ilişkilendirilen benzer eylemler arasında ayrım yaptığını gösteriyor.”

Araştırmaya 48 evcil köpek katıldı, ortalama yaşları 77,5 ay oldu. Bu deneklerin 31’si Kadın, 17’si Erkektir. Araştırmaya Avustralya Çoban Köpeği, Border Collie, Fransız Bulldog, Golden Retriever, Jack Russell Terrier, Poodle ve Samoyed gibi köpek ırkları dahil edildi. Ancak araştırmacılar köpek ırkları arasında herhangi bir fark bulamadılar.

İlgili Haber  ABD'li Ünlü şarkıcı Taylor Swift'in koruması İsrail ordusuna katıldı!

Deney sırasında sekiz kamera köpekleri kaydetti ve aynı zamanda 3 boyutlu takip yazılımı da hayvanların her hareketini kaydetti. Bu, araştırmacıların köpeklerin davranışlarını gözlemlemesini daha da kolaylaştırdı. Ludwig Huber şöyle açıklıyor: “Modern video ve bilgisayar teknolojilerinin kullanımı yalnızca hayvan davranışının daha hızlı ve daha kesin bir şekilde değerlendirilmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda verilerin (kasıtsız) ağırlıklandırılmasını veya çarpıtılmasını da azaltıyor veya önlüyor.”

Sonuç: Köpekler alay edildiğinde testin yüzde 78’inde kutunun yanındaydılar. Eğer sosis görünüşe göre kazara deneğin elinden düşerse, köpekler plastik diskin önünde yüzde 11 daha uzun süre kaldılar. Plastik bölmedeki delik nihayet kapatıldığında, köpekler muhtemelen ödülü almak için hızla kafesin yan tarafına koştular. Bu durumda, zamanın yalnızca yüzde 64’ünde plastik ekranın önünde kaldılar.

Davranış biyoloğu ve bilişsel bilimci Ludwig Huber, köpeği Mia ile birlikte © Thomas Suchanek, Vetmeduni Viyana
Davranış biyoloğu ve bilişsel bilimci Ludwig Huber, köpeği Mia ile birlikte © Thomas Suchanek, Vetmeduni Viyana

Köpekleri düşünüyorum

Testler iki ayrı kamera sistemiyle çekildi ve davranışları değerlendirmek için video analiz yazılımı kullanıldı. Ayrıca araştırmacılar, köpeğin vücudundaki çeşitli pozisyonları (anahtar noktalar olarak adlandırılan) analiz etmek için makine öğrenimini kullandılar. “Köpeklerin vücutlarında dört önemli yer belirledik: ağız, başın ortası, kuyruğun tabanı ve kuyruğun ucu. Ludwig Huber, “Daha sonra köpeğin görüş açısının yanı sıra sallanan kuyruğunu da hesaplayabildik” diye açıklıyor.

Verilerin analizi aynı zamanda köpeklerin düşünceleri hakkında daha fazla sonuç çıkarılmasına da olanak sağlıyor: Deneyi yapan kişi ödülü beceriksizce kullandığında köpekler kuyruklarını vücutlarının sağ tarafına doğru sallama eğilimindeydi. Önceki çalışmalar, köpeklerde sağa doğru kuyruk hareketlerinin olumlu duygularla ilişkili olduğunu varsayıyordu; bu artık doğrulandı. 

Önceki çalışmalarda küçük çocuklar ve büyük maymunlar köpeklere benzer davranışlar sergiliyordu. Ancak araştırmacılara göre köpeklerin insanların düşüncelerini tanıyıp tanıyamayacağı hala belirsiz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Arkadaşlık söz konusu olduğunda bu ifade aynı derecede ağırlık taşır.
Sıradaki Haber Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) arkadaş ilişkilerini nasıl etkiler?