Kayseri’de Fay Hatları ve Deprem Riski
Haberin Başlıkları
Fay Hatları Çalışmaları
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri’deki fay hatları üzerinde yapılan çalışmalarda, Maden Teknik Arama (MTA) tarafından 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceği tespit edildi. Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları’nda deprem potansiyeli olduğu değerlendirildi.
Tarihsel ve Aletsel Deprem Kayıtları
Evsen, Kayseri çevresindeki deprem riskini, tarihsel ve aletsel deprem kayıtlarına dayanarak değerlendirildiğini belirtti. Bu kayıtlar arasında 17 tane tarihsel dönem kaydının olduğu ve en büyüğünün 5.4 büyüklüğünde olduğu bilgisi paylaşıldı.
MTA Çalışmaları ve Rapor
MTA’nın Türkiye’nin Yer Kabuğu Jeodinamiği Projesi kapsamında yaptığı çalışmalar sonucunda, Erkilet Fayı’nın 7.5, Erciyes Fayı’nın 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği ifade edildi. Yeşilhisar, İncesu, Erkilet ve Erciyes faylarının özellikleri belirlendi.
Deprem Büyüklükleri ve Etkileri
Evsen, 6 ile 7 büyüklüğündeki depremler arasındaki farkın logaritmik olduğunu vurgulayarak, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin etkileri hakkında bilgi verdi. Kayseri’den 100 kilometre mesafedeki yerleşim yerlerinin etkilenebileceği belirtildi.
Deprem Riski Değerlendirmesi
Yeşilhisar Fay Zonu’nda ortalama 3 bin yıl, Erkilet Fay Zonu’nda ortalama 4 bin yıl, Erciyes Fay Zonu’nda ise 5 bin yılda bir tekrarlanma süresinin olduğu belirlendi. Bu durumlar göz önüne alındığında, Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları’nda deprem olabileceği potansiyel olarak değerlendirildi.
Etkilenen Alanlar
7.5 büyüklüğündeki bir depremin etkileri konusunda Evsen, Kayseri merkez başta olmak üzere çevredeki Kocasinan, Melikgazi, Talas, İncesu ve Yeşilhisar gibi yerleşim birimlerinin etkilenebileceğini belirtti.