Gelir Dağılımı İstatistikleri Türkiye’de 2023 Yılında Gini Katsayısındaki Bozulmayı Ortaya Koyuyor
Haberin Başlıkları
2023 Yılında Gelir Dağılımı Eşitsizliği Devam Ediyor
Türkiye’de gelir dağılımındaki bozulmanın 2023 yılında da devam ettiğini gösteren Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre, Gini katsayısı 0,420 olarak tahmin edildi. Bu sonuç, 2006’ya kadar giden veri setinde en olumsuz tabloyu oluşturdu.
Orta Sınıfın Aldığı Pay Düşük Seviyede
Son araştırmalara göre, en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak yüzde 48,7’ye çıktı. Diğer yandan en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay yüzde 6,1 oldu. Üçüncü yüzde 20’nin aldığı pay ise yüzde 14,3 ile en düşük seviyeye geriledi.
Toplam Gelirden En Yüksek Pay Maaş ve Ücret Gelirinde
Toplam gelir içinde en yüksek payı, yüzde 48,5 ile maaş ve ücret geliri aldı. İkinci sırada yüzde 22,1 ile müteşebbis geliri ve üçüncü sırada yüzde 17,6 ile sosyal transfer geliri yer aldı. Tarım gelirinin müteşebbis geliri içindeki payı yüzde 20,5 iken, emekli ve dul-yetim aylıklarının sosyal transferler içindeki payı yüzde 88,4 olarak gerçekleşti.
Gelir Eşitsizliği En Düşük ve En Yüksek Olduğu Bölgeler
P80/P20 oranına göre en düşük gelir eşitsizliğinin görüldüğü bölgeler Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova oldu. En yüksek gelir eşitsizliğinin olduğu bölgeler ise Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ankara olarak belirlendi.
Gelir Grubu Değişimleri
2023 yılında gelir gruplarının değişimine yönelik yapılan araştırmada, bir önceki yılın birinci ve son yüzde 10’luk gruplarında olan fertlerin gelir grubunda kalanların oranları incelendi. Buna göre, birinci yüzde 10’luk gruptakilerin yüzde 52,1’i, son yüzde 10’luk gruptakilerin ise yüzde 67,3’ü aynı gelir grubunda kaldı.