CEO’lar Dünya Ekonomik Forumu’nda Jeopolitik Belirsizlikleri ve 2024 Perspektiflerini Değerlendiriyor
Haberin Başlıkları
İş Dünyası Liderleri Tedarik Zinciri ve Jeopolitik Olaylara Odaklanıyor
İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda, iş dünyası liderleri tedarik zincirlerini korumak ve öngörülemeyen jeopolitik olaylardan kaynaklanan olası aksaklıkları en aza indirmek için senaryo planlamasına giderek daha fazla odaklanıyor. Yöneticiler, 2024 yılında ABD ekonomisi için iyimser bir görünüm çizerken, Çin ve Avrupa’nın yanı sıra küresel şokların enflasyon üzerindeki yansımaları konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
Krizlere Karşı Senaryo Planlamasının Önemi
Forumda konuşan AlixPartners Küresel Sektörler Başkanı David Garfield, art arda gelen krizlerle karşı karşıya kalan şirketlerin yönetim kurulu ve yönetici seviyelerinde senaryo planlamasının önemini vurguladı. Pandemi kaynaklı tedarik zinciri sorunlarının hala tazeliğini koruduğu bir dönemde, yöneticiler hammadde kıtlıklarının etkilerini de göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını belirtti.
CEO’ların Endişe ve Planlamaları
CEO’ların %68’inin ABD-Çin gerginliğine yanıt olarak stratejilerini ayarladığını, %66’sının ise yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinden endişe duyduğunu ortaya koyan bir ankete göre, jeopolitik sorunlar ve dünya çapındaki seçimler CEO’ları ve yönetim kurullarını daha hazırlıklı olmanın yollarını aramaya sevk ediyor. Bazı şirketler, tedarik zincirlerini belirli bölgelere aşırı bağımlılıktan çıkarmak için planlar yapıyor.
Ekonominin Beklentileri ve Öngörüler
Uluslararası Para Fonu’nun Ekim ayındaki tahminine göre; Çin’in büyüme tahmini emlak krizi nedeniyle %4,2’ye, Avro bölgesinin tahmini ise %1,2’ye düşürülmüş, ancak ABD için tahmin %1,5’e yükseltilmiş. Goldman Sachs CEO’su David Solomon, ABD ekonomisi hakkında iyimser olmasına rağmen, işgücü, gıda ve gazda enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
CEO’ların İyimserlik ve Endişeleri
CEO’lar önümüzdeki 18-24 ay içinde ekonominin iyileşebileceğini ve faiz oranlarının düşebileceğini öngörerek ekonomik dayanıklılık konusunda umutlu. Ancak ticari gayrimenkul sektörü, agresif faiz artışları ve pandemi sonrası ofis alanı talebindeki değişim nedeniyle zorluklarla karşı karşıya.
Kaynak: Reuters
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.