Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Fenilketonüri (PKU) Hastalığına Yönelik Gen Tedavisi Çalışmalarını Başlattı
Haberin Başlıkları
Gen Tedavisi Çalışmaları Beyin Hasarına Neden Olan PKU Hastalığı İçin İlk Kez Yapılıyor
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, kalıcı beyin hasarına neden olabilen genetik fenilketonüri (PKU) hastalığına yönelik ilk kez gen tedavisi çalışmalarını başlattı. Çalışmalar, beyin içine uygulanan ameliyatsız bir tedavi yöntemi olarak gerçekleştiriliyor.
Prof. Dr. Fatih Süheyl Ezgü: Çalışma Türkiye ve Dünya Tıp Tarihi İçin Önemli
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Bilim Dalı Başkanı ve Faz-1 Klinik Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Süheyl Ezgü, gen tedavisinin Türkiye ve dünya tıp tarihinde önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Ezgü, 37 uzmandan oluşan bir ekip ile çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı.
Gen Tedavisi Çalışmaları Hastalar Üzerinde Başarıyla Uygulandı
Ezgü, 37 uzman ekip tarafından yürütülen gen tedavisi çalışmalarının, fenilketonüri hastalığında kesin çözümü hedeflediğini belirtti. Şu ana kadar damar yoluyla tedavi uygulanan 2 hastanın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ve tedavilerine olumlu şekilde devam ettiklerini ifade etti.
Yenidoğan Taramaları ve Genetik Hastalıkların Erken Teşhisi
Ezgü, genetik hastalıkların erken teşhisinin en etkili yolunun yenidoğan taramaları olduğunu vurguladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin, yurt dışından da genetik hastalığı bulunan kişilerin başvurduğu bir merkez olduğunu belirtti.
Gazze’den Türkiye’ye Genetik Hastalıklı Çocuklar için Yardım
Ayrıca Ezgü, Gazze’de genetik hastalığı bulunan ve yeni tedavilere ihtiyacı olan çocukların Türkiye’ye getirilerek tedavilerine öncelik tanınacağını ifade etti.