Maarif Modeli’ni Uygulayacak Öğretmen Profili
Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı
Öğretmenlerin haftalardır süren itirazına, direnişine rağmen ertelendi diye açıklanan Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı bugün ve yarın görüşülmek üzere (26-27 Temmuz) Meclis gündemine alındı.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri
Öğretmenlik Meslek Kanunu maddelerine bütünlüklü baktığımızda hazırlık eğitimine alınan öğretmenler hem derse girecek hem de akademide eğitim alacak. Hazırlık eğitimine alınan öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmasına rağmen her bir dönemi 10-14 hafta olan 3-4 dönemlik süre zarfında açlık sınırı altında yirmi iki bin liraya çalıştırılacak.
Değerlendirme ve Endişeler
Bu karar başta taban maaş hakkı mücadelesi veren özel okul öğretmenleri olmak üzere tüm öğretmenlere yönelik bir tehdit. Mesele ücret meselesinin de ötesinde kanun ile öğretmenleri ve öğretmenlik mesleğini değersizleştirme amaçlanıyor.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısının Gerekçesi
Tasarının girişi, gerekçesinde belirtilen “öğretmenlerin meslek öncesinde yetiştirmelerinden mesleğe kabullerine, mesleki gelişimlerinden kariyer basamaklarındaki ilerlemelerine kadar meslekle ilgili tüm aşamaların bütünlük içinde tasarlanacağı” sözcükleri ile kimin atanacağından, kimin görevine devam edip etmeyeceğine, kimin kariyer basamakları hukuksuzluğu adı altında uzman/başöğretmen olacağına, okul idarecisi olacağına akademi eğitimi adı altında siyasi iktidarın karar vereceğini düzenliyor.
Mesleki Gelişim ve Değerlendirme
Mesleki gelişim faaliyetleri beşer yıl aralıklarla izleyip performansınızı ölçeceğiz diyorlar. Kim, hangi liyakat ve kriterlerle öğretmenlerin emeğini ölçecek? Ölçüm sonucu nasıl kullanılacak?