İşsiz Öğretmen Ordu Su Yükselmekte
Haberin Başlıkları
Öğretmen Adayları Ve İşsizlik Sorunu
Her yıl 100 ile 110 bin arasında mezun, öğretmen olmak için ise MEB’in kapısını çalıyor. Mevcut öğretmen yetiştirme politikası yeniden ele alınıp düzenlenmezse önümüzdeki birkaç yıl içinde sayı bir milyonu bulacak.
MEB’in açıkladığı son rakama göre ise devlet okullarında şu an 60 bin öğretmene ihtiyaç var. Şubat ayının ortasında bakanlığın yeni atama takviminin açıklanması bekleniyor. Adaylar bakanlıktan gelecek müjdeli haberi beklediği bu günlerde ‘Türkiye’de atanmayan öğretmenler sorunu ve öğretmen yetiştirmeyi’ irdeledik.
Eğitim Fakülteleri ve Öğretmen Yetiştirmenin Geleceği
Türkiye’de eğitim fakültelerinin sayısı ve kontenjanı fazla gibi görünse de aslında bazı branşlarda öğretmen ihtiyacı devam ediyor. Mesela sınıf öğretmenliği, yabancı dil, fizik ve matematik öğretmenliği gibi bölümlerde ihtiyaç var. Özellikle özel okulların bu branşlarda öğretmen ihtiyacı hâlâ devam ediyor.
Bunun yanı sıra “Sosyal Bilimler” alanındaki Tarih, Türkçe gibi bazı bölümlerde mezun fazlalığı olduğu söylenebilir. Meslek liselerinde bazı branş öğretmenlerinde de eksiklik var. Öğretmen fazlalığından çok branş dağılımından dolayı bir düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor. Bazı bölümlerin kontenjanı artırılıp, fazla mezun veren bölümlerin kontenjanı azaltılırsa bu sorun çözülebilir.
Eğitim Sistemi ve Toplumsal Değerler
Ülkemizin hedeflerine, toplumsal ihtiyaçlara cevap veren, ortak akılla oluşturulmuş bir sistem geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacaktır. Eğitim toplumsal değerlerin oluşumundan iyi insan yetiştirmeye, gelişmiş bir ekonomiden köklü bir demokrasinin oluşumuna kadar bir ülkeyi her alanda etkiliyor.
Araştırmalar gösteriyor ki, gelişmekte olan ülkelerin gelişmişlik aşamasına geçmesinde entelektüel sermaye büyük rol oynuyor. Bir dönem ülkemizde, kişi başına düşen gelir düzeyinin belirli bir seviyenin ötesine gidememesini tarif eden “Orta Gelir Tuzağı” kavramı çokça tartışılmıştı. Bu tuzaktan çıkabilmenin yolu iyi eğitiminin doğurduğu nitelikli insan gücünden geçiyor.
MEB’in Planlı Öğretmen Akademisi
MEB, Millî Eğitim Akademisi ile büyüyen krize neşter vurmak istiyor. Kanuni altyapısı noktalanan akademinin nisan ayında kurulması hedefleniyor. Akademi ile beklentiler, öğretmenliğe kaynak teşkil eden fakültelerle başta olmak üzere, üniversitelerle bakanlık arasında ilişkiyi kurumsal hâle getirmek. Akademisyenler ve hocaların ‘Görüşlerimiz ciddiye alınmıyor’ endişelerini gidermek.