2023-2024 Akademik Yılı için Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerine dair yönergeler
Bilim ve Sanat Merkezleri’nde Öğrenci Belirleme ve Yerleştirme Prosesi
Haberin Başlıkları
Bu rehber, 2023-2024 akademik yılında Bilim ve Sanat Merkezlerinde gerçekleştirilecek öğrenci belirleme ve yerleştirme süreçlerinin prosedür ve prensiplerini kapsamaktadır. Bu süreç, ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeylerinde, genel zihinsel, resim ve müzik yetenekleri için aday gösterilmiş öğrencileri kapsayacak ve belirlenen takvim doğrultusunda yürütülecektir.
Aday Belirleme Süreci
2.1. Sınıf öğretmenlerinin “EK-1 Gözlem Formu”na göre önerdiği öğrencilerin aday belirleme işlemi, okul yönlendirme komitelerince gerçekleştirilecektir.
2.2. Her okulda oluşturulacak yönlendirme komitesi; okul müdürünün başkanlığında, onun yardımcıları, rehber öğretmenler/psikolojik danışmanlar ve okul müdürünün belirleyeceği ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf seviyelerinde en az birer sınıf öğretmeninin katılımıyla kurulacaktır. Gerekli üye bulunmadığında komite, mevcut üyelerle toplanacaktır.
2.3. Her ilkokulda, 1., 2. ve 3. sınıflardaki öğrenciler arasından her sınıf düzeyi için toplam öğrenci sayısının en çok %20’si aday gösterilecek.
2.4. Bir öğrenci yalnızca iki yetenek alanı için aday gösterilebilir. İkinci yetenek alanı için aday gösterilen öğrenciler, %20’lik sınırı aşmayacaktır.
2.5. Sınıf öğretmeninin önerisiyle aday gösterilecek öğrenciler için “EK-1 Gözlem Formu” doldurulduktan sonra okul yönlendirme komitesine sunulacaktır.
2.6. Yönlendirme komitesinin aday gösterilmesine karar verdiği öğrencilerin gözlem formları, ilgili öğretmenlere imzalı olarak verilecektir. Sınıf öğretmenleri, komite tarafından verilen gözlem formlarını MEBBİS/e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Modülü (İlkokul-Ortaokul Kurum İşlemleri/Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri/Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğrenci Seçimi Gözlem Formu) üzerinden işleyip kaydedeceklerdir.
Uygulama İlkeleri
a) Merkezi Tanılama Sınav Komitesi, Özel Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü ya da görevlendirilecek bir daire başkanının öncülüğünde, üç daire başkanından oluşacaktır. Gerekli görüldüğünde komiteye Danışmanlık Hizmetleri ve Özel Yetenekli Öğrencilerin Geliştirilmesi Daire Başkanlıklarında görev yapan, alanda uzman iki personel ek olarak atanabilir.
a) BİLSEM öğrenci belirleme ve yerleştirme işlemlerini ülke çapında planlamak,
b) Alt komitelerin kurulması ve faaliyetlerini koordine etmek,
c) Alt komitelerden gelen önerileri inceleyip karara bağlamak,
a) BİLSEM’e kayıt edilecek öğrencilerin tanılama süreçlerini yürütmek adına 25-29 Aralık 2023 tarihlerinde il milli eğitim müdürlükleri tarafından il tanılama sınav komiteleri kurulacaktır.
b) İl tanılama sınav komitesi;
i. İl milli eğitim müdürü ya da atanmış bir milli eğitim müdür yardımcısının liderliğinde, özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü ile başkanın, bulunduğu ildeki bilim ve sanat merkezi ve danışmanlık ve araştırma merkezlerinin müdürleri arasından belirleyeceği üyeler ile oluşacaktır.
İtirazlar
Ön Değerlendirme Aşamasına İtiraz
Genel zihinsel alanda, resim ve müzik yetenek alanlarında yapılan ön değerlendirme faaliyetlerine ilişkin itirazlar, takvimde belirtilen süre içerisinde öğrenci velileri tarafından https://eitiraz.meb.gov.tr adresinde bulunan e-İtiraz Modülü üzerinden yapılabilir. İtirazlar, il tanılama sınav komiteleri tarafından belirlenen süre içinde incelenip e-İtiraz Modülü üzerinden yanıtlandırılacaktır.
Kaynak: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Süreci Rehberi