ABD’de Temmuz Ayı İstihdam Verileri Resesyon Endişelerini Artırıyor
Haberin Başlıkları
Sahm Kuralı İle Resesyon İhtimali
ABD’de cuma günü açıklanan temmuz ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranları sonrası resesyon korkuları yeniden canlandı. Tarım dışı istihdamın beklentilerin altında artmasıyla işsizliğin beklentilerin üzerinde açıklanması Sahm kuralı’nın durgunluk ihtimalini devreye soktu. Business Insider haberine göre, eski Fed ekonomisti Claudia Sahm tarafından oluşturulan Sahm kuralı, işsizlik oranının üç aylık hareketli ortalamasını alarak son 12 aylık en düşük seviyesinin 50 baz puan üzerine çıkması halinde alarm veriyor.
Veriler Resesyon İhtimalini Güçlendiriyor
St. Louis Fed Sahm Kuralı Durgunluk Göstergesi’ne göre, kural dün açıklanan veri sonrası tetiklenerek, hareketli ortalamanın son bir yıllık dip noktanın 53 baz puan üzerine çıktığını gösterdi. Verinin tutarlılık oranının yüksek olması ABD ekonomisi için kötü haber. Sahm kuralı 1953’ten bu yana 11’de 10 isabetli sonuç verirken, tek isabetsiz sinyal 1959 yılında olsa da o da erken sinyal vermiş oldu. Sahm kuralından beş ay sonra durgunluk başladı.
Ekonomistlerin Değerlendirmesi
Comerica Bank Ekonomisti Bill Adams, Sahm kuralının tetiklenmesi ve işsizlik oranındaki artış, ekonominin 2024’ün ikinci yarısında beklenenden daha fazla zayıfladığı yönündeki endişeleri artıracağını belirtirken, “Önümüzdeki 12 ay içinde bir durgunluk riskiyle ilgili değerlendirmemiz, bu veriler yayımlanmadan önce olduğundan daha yüksek” dedi. Eski Fed yetkilisi, önümüzdeki birkaç ayda resesyon riskinin yüksek olduğunu söylerken, Fed’in faiz oranlarını indirmesiyle bazı resesyon baskılarını hafifletebileceğini söyledi.
Göçün Etkisi ve İşsizlik Oranı
Son bir yılda işsizlik oranındaki artışın büyük bir kısmının işten çıkarmalardan değil, göç eğilimleri nedeniyle artan işgücü arzından kaynaklanmış olması yüksek olasılık olduğu belirtiliyor. Sahm, “Sahm kuralı, salgın ve göç nedeniyle işgücü arzında yaşanan olağan dışı değişimler nedeniyle işgücü piyasasının zayıflamasını muhtemelen abartıyor” derken, “Pandeminin başlarında katılımdaki düşüş ve ardından son yıllarda göçteki artış da dahil olmak üzere iş gücündeki dramatik değişimler, işsizlik oranındaki değişimi etkiliyor olabilir” denildi.
