Yunan Öğrenciler Özel Üniversite Planına Karşı Sokaklarda Eylemde

Yunanistan’da Öğrenci Protestoları Özel Üniversite Reformuna Karşı Yükseliyor Protestolar Devam Ediyor Yunanistan’da hükümetin yüksek öğretimde planladığı reformlardan biri olan özel üniversitelerin kurulmasını öngören planına karşı protestolar yoğunlaşıyor. Perşembe günü Atina’da düzenlenen gösterilere yaklaşık 15 bin öğrencinin katıldığı bildirildi. Beş haftadır devam eden protesto gösterilerinde ülkenin dört bir yanında bulunan 150 fakültede işgal eylemleri yapılıyor. Profesörlerin […]

Yunan Ogrenciler Ozel Universite Planina Karsi Sokaklarda Eylemde

Yunanistan’da Öğrenci Protestoları Özel Üniversite Reformuna Karşı Yükseliyor

Protestolar Devam Ediyor

Yunanistan’da hükümetin yüksek öğretimde planladığı reformlardan biri olan özel üniversitelerin kurulmasını öngören planına karşı protestolar yoğunlaşıyor. Perşembe günü Atina’da düzenlenen gösterilere yaklaşık 15 bin öğrencinin katıldığı bildirildi. Beş haftadır devam eden protesto gösterilerinde ülkenin dört bir yanında bulunan 150 fakültede işgal eylemleri yapılıyor.

Profesörlerin Tepkisi

Üniversite profesörlerinin çoğunluğu hükümetin planına üniversiteye kabul şartlarının gevşetileceği ve yüksek ücretler alınacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. Yaklaşık 200 profesör hükümeti reforma karşı direnişi kırmaya yönelik “kötü niyetli” çabalar içinde bulunmakla suçlayarak kınadı. Profesörler öğrencilerin oturma eylemi düzenlediği fakültelerde yapılan çevrimiçi sınavlara katılmayı da reddetti.

Hükümetin Savunması

Hükümet yüksek öğrenimdeki reformların, Yunanistan’daki devlet üniversitelerinin prestijli yabancı akademik kuruluşlarla iş birliğini geliştireceği ve uluslararası cazibesini artıracağı tezini savunuyor. Hâlihazırda Yunanistan’da faaliyette olan yabancı eğitim kurumları diploma veremiyor sadece sertifika verebiliyor. Eğitim Bakanı Kiryakos Pierrakakis, plana karşı olanları “azınlık” olarak niteledi ve reformun tabuları yıkacağını belirtti.

Tartışmalar ve Endişeler

Yunanistan’ın eğitime harcadığı kaynak, bütçenin yüzde 7,1’i ile son 25 yılın en düşük seviyesine geriledi. Pek çok öğrenci, özel üniversitelerin açılmasıyla genç işsizliğinin artacağı ve varlıklı ailelerden gelen mezunların kayırılacağı endişesini taşıyor. Daha önceki muhafazakar hükümetlerin yüksek öğretimde reform yapma çabaları, çoğu şiddetle gölgelenen öğrenci protestoları nedeniyle başarısız olmuştu.

Exit mobile version