“`html
Kur Korumalı Mevduat Çıkışları Hız Kazandı
Haberin Başlıkları
2024’e döviz alarak başladık
Merkez Bankası’nın Türk Lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının 1 Ocak 2024’ten itibaren açılmayacağını, vadesi gelen hesapların ise yenilenmeyeceğini açıklamasıyla sistemden çıkışlar, yeni yılın ilk haftasında 50 milyar liraya dayandı. 2023’ün son haftasında KKM büyüklüğündeki düşüş 25.4 milyar lira seviyesinde kalmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 yılı hedefleri arasında Kur Korumalı Mevduat’ın sonlandırılmasını da eklemişti.
KKM Çıkışları
Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkışlar, 2024’te hız kazandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM büyüklüğü, 5 Ocak haftasında 49.9 milyar lira azalarak 2 trilyon 576 milyar liraya geriledi. Böylece kur korumalı hesaplarda son 1.5 ayın en hızlı düşüşü gerçekleşti. Kur Korumalı Mevduat hacmi, 17 Kasım haftasında 70.7 milyar lira azaldıktan sonra sistemden çıkışlar yavaşlamaya başlamıştı.
Tasfiyesi Hedefleniyor
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “çağın buluşu” olarak nitelendirdiği, ancak değişen ekonomi politikalarıyla beraber gözden düşen Kur Korumalı Mevduat’ın yıl sonuna kadar sıfırlanması için her hafta ortalama 50.5 milyar lira azalması gerekiyor. 18 Ağustos’tan bu yana gerileyen Kur Korumalı’da toplam düşüş de 831.4 milyar liraya ulaştı. 3.4 trilyon lirayı aşarak zirveyi gören KKM hacmi, 2024’ün ilk haftasında 2.5 trilyon lira seviyesine çekildi.
Döviz Mevduatı Artışı
2024’ün ilk haftasında, hem şirketlerin hem de vatandaşların döviz mevduatı artış gösterdi. Merkez Bankası’nın verilerine göre 5 Ocak haftasında pariteden arındırılmış döviz mevduatı, tüzel kişilerde 396 milyon dolar, gerçek kişilerde ise 326 milyon dolar yükseldi. Böylece döviz mevduatları yılın ilk haftasında 723 milyon dolar arttı. Dolarizasyon oranı da yüzde 58.4 oldu.
Bankacılık sistemindeki 14.6 trilyon liralık mevduatın, KKM ile birlikte 8.5 trilyon lirası dövize endeksli durumda bulunuyor.
“`