Avrupa Birliği Yapay Zeka Yasası’nda Gecikme Yok
AB Komisyonu’ndan Kesin Açıklama
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcüsü Thomas Regnier, yapay zeka (YZ) ile ilgili düzenlemelerin uygulanacağı tarihlerde herhangi bir erteleme yapılmayacağını vurguladı. Regnier, bu açıklamayı yaptığı basın toplantısında, Avrupalı şirket yöneticilerinin erteleme taleplerine karşı net bir tutum sergiledi.
Yapay Zeka Yasası ve Uygulama Süreci
Regnier, “Yapay zeka yasasında saatin durması, buna muafiyet süresi getirilmesi veya ara verilmesi söz konusu değil,” diyerek, yasanın yasal metninde belirlenmiş tarihlere vurgu yaptı. Yasa kapsamında bazı hükümlerin zaten Şubat ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Regnier, genel amaçlı yapay zeka modellerinin yükümlülüklerinin 1 Ağustos 2024’te, yüksek riskli modellerin ise 2026 yılında başlayacağını belirtti.
Sektörün Endişeleri ve Uyumluluk
Regnier, AB Komisyonu’nun, yapay zeka yasası uygulaması konusunda şirketler ile işbirliği içinde çalışarak, uyum süreçlerini kolaylaştırma sorumluluğu bulunduğunu ifade etti. Ancak, yasanın sektörde yarattığı endişelerin de dikkate alındığını belirtti.
Büyük Şirketlerden Ortak İhtiyaç
Dün, AirBus, ASML, Carrefour, Lufthansa, Mercedes-Benz, Philips, BNP Paribas, Axa, TotalEnergies ve Siemens Energy gibi 50’ye yakın büyük Avrupa firmasının üst düzey yöneticileri, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e “Saati Durdurun” başlıklı bir mektup gönderdi. Mektupta, AB’nin yapay zeka kurallarının belirsiz ve karmaşık olduğu ifade edilerek, yasanın uygulanmasının iki yıl ertelenmesi talep edildi.
Yasanın Etkileri ve Finansal Pazarlar
AB Yapay Zeka Yasası, finansal piyasalardaki belirsizlikleri azaltmayı hedefliyor. Yapay zeka kullanımına getireceği katı kurallar yatırımcıların güvenle hareket etmelerini sağlama amacı taşıyor. Para, kredi ve mevduat gibi temel finansal işlemleri etkileyebilecek bu düzenlemeler, borsa ve diğer piyasalarda da önemli değişimlere neden olabilir.
Sonuç olarak, AB Komisyonu, yapay zeka düzenlemeleri konusunda kararlı bir tutum sergileyerek, hem sektörü hem de finans pazarlarını etkileyecek kritik adımlar atmayı sürdürmeye kararlı.