Kıbrıs MEB’inde Türklerin Jeopolitik Risk Oluşturduğu Alanlarda Araştırma Yapabiliyorlar
Haberin Başlıkları
Rum Yönetimi Lisansları Yenilememe Kararı Aldı
Alithia gazetesi, Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği MEB’de Türkiye’nin ve KKTC’nin deniz yetki alanları dışında kalan bir koridorda araştırma yapabilmesine dikkat çekti. Eski Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides’in “Kıbrıs sorunu çözülene kadar tek bir tarak bile çıkaramayız” sözlerinin haklı çıktığı vurgulandı.
ENI-Kogas Konsorsiyumuna Lisanslar Süresiz Olarak Uzatılmadı
Gazete, Rum yönetiminin 2013’te verdiği lisansların 2025 yılı itibarıyla süresinin dolmasının ana sebebinin “Türk askerinin oluşturduğu jeopolitik risk” olduğunu belirtti. Lisansların yenilenmemesinin ardında Türk savaş gemileri nedeniyle araştırmaların eksik kalması yattığı ifade edildi.
ENI-Kogas ve Total Şirketleri MEB’deki Faaliyetlerini Azalttı
ENI-Kogas konsorsiyumu, 2014’te 9’uncu parselde araştırma sondajı yapmasına rağmen olumlu sonuç alamadı. Aynı şekilde ENI’nin 2018’de 3’üncü parselde araştırma yapmaya kalkıştığında Türkiye’nin tepkisiyle karşılaştı ve o tarihten beri sözde Rum MEB’inde sondaj yapmadığı belirtildi.
Rum MEB’inin Çoğunda Hakları Terk Edildi
Gazete, Rum yönetimi hesabına yapılan araştırmaların sadece 3 ve 9’uncu parsellerde yapıldığının altını çizdi. Bu parsellerin Türkiye’nin talep etmediği bölgelerde olduğu ve KKTC’nin belirlediği hat ile Rum yönetiminin Lübnan’la anlaşma yaptığı MEB hattı arasında kaldığı belirtildi.
ENI ve Kogas Şirketlerinin Hidrokarbon Faaliyetleri
Rum yönetiminin lisansları uzatmama gerekçesini “araştırmalarda değerlendirilebilir doğal gaz yatağı bulunmaması” olarak açıkladığı fakat Türk savaş gemileri nedeniyle araştırmaların yapılamadığı vurgulandı. Bölgede faaliyet gösteren diğer şirketlerin de denizden hiçbir doğal gaz çıkaramadığı belirtildi.