2024 Küresel Sigorta Sektörü Büyüyor: Allianz Raporu Türk Pazarına Dikkat Çekiyor
Haberin Başlıkları
Allianz, küresel sigorta endüstrisinin geleceğine dair tahminlerini paylaştığı yeni raporunda, 2024 yılı için %8,6 büyüme öngörüyor. Ayrıca, koruma ihtiyacının önümüzdeki on yıl boyunca devam edeceğine değiniliyor. Raporda, Türk sigorta sektörünün bölgedeki gelişmiş pazarlar arasında yer almaya devam ettiğine ve %2,8 oranındaki penetrasyonunun %2,2’lik bölgesel ortalamanın üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.
Allianz Araştırma, 2025 yılına ilişkin küresel sigorta raporunu yayımladı. Raporda, küresel sigorta sektörünün 2024 yılında %8,2 büyümeyi geride bırakarak %8,6 oranında bir artış göstermesi bekleniyor. Dünya genelinde sigorta şirketlerinin toplam prim üretimi ise 557 milyar avro artarak 7 trilyon avroya ulaştı. Hayat sigortası branşı, 2,9 milyar avro ile en büyük gelir kaynağı olurken, onu elementer sigortalar (2,4 milyar avro) ve sağlık sigortası (1,6 milyar avro) izliyor.
Hayat ve Sağlık Sigortasında Küresel Artış
Raporda, hayat ve sağlık sigortası branşlarının geçen yıl %7,7 oranında bir büyüme kaydettiği belirtiliyor; bu büyümenin büyük kısmı Kuzey Amerika’dan kaynaklandı. Batı Avrupa’da sigorta primleri %6 oranında artarken, Asya pazarında büyüme yalnızca %4 olarak gerçekleşti. 2024 yılında hayat sigortası %10,4 büyüdü ve bu artışın arkasında yine Kuzey Amerika’nın %14,4’lük yükselişi yer alıyor. Hayat sigortasının dünya genelindeki dağılımı, elementer sigortalara göre daha homojen görünürken, Asya pazarı bu segmentte büyük bir pazar payına sahip.
Sağlık sigortalarına olan talep ise küresel ölçekte %7 oranında büyürken, Asya’daki artış %12,6 gibi yüksek bir değerde gerçekleşti. Bu durum, bölgedeki sigorta penetrasyonunun hala düşük olduğunu gösteriyor ve çoğu pazarda %1’in altında kalıyor.
Jeopolitik belirsizlikler ve diğer ekonomik faktörlerin, sigorta sektörünü olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Ancak belirsizliklerin artması, şirketlerin daha fazla risk yönetimi çözümüne yönelmesine neden olarak koruma ihtiyacını artırıyor.
Türk Sigorta Sektörü Güçlenmeye Devam Ediyor
Rapor, Türk sigorta sektörünün %72 oranında bir prim üretim artışı gösterdiğini ve 2024 yılında %60 civarında seyreden enflasyonu geride bıraktığını ortaya koyuyor. Toplam prim üretimi 22,8 milyar avroya ulaşırken, tüm segmentlerde büyümenin yaşandığı vurgulanıyor. Türkiye’de sigorta sektörünün genel büyümesi %68, hayat sigortası %76, sağlık sigortası ise %90 olarak kaydedildi. Ancak önceki yıla oranla her segmentte büyümede bir azalma yaşandı. Türkiye’deki sigorta penetrasyon oranı %2,8 olarak, bölgesel ortalama olan %2,2’nin üstünde bulunuyor. Sağlık sigortası primleri, hayat sigortasından daha yüksek olmasına rağmen, hayat sigortası pazarındaki %0,3’lük penetrasyon, büyüme potansiyelinin hala tam olarak değerlendirilmediğini gösteriyor.
Küresel Korumaya Yönelik Talepler Artış Gösteriyor
Global sigorta sektörünün önümüzdeki on yıl içerisinde yıllık ortalama %5,3 oranında büyümesi bekleniyor. Türkiye’deki sektörde ise %13,7’lik (nominal GSYİH: %12,7) bir büyüme öngörülüyor. Elementer sigortalar segmentinde, 2035 yılına kadar dünyada %4,5, Türkiye’de ise %12,9 büyüme bekleniyor. Korumaya yönelik ihtiyaçların artması sonucunda, bu segmentin hemen hemen tüm pazarlarda güçlü büyüme göstermesi öngörülüyor.
Allianz Araştırma, yüksek faiz oranlarının neden olduğu etkilerle hayat sigortası segmentinin yıllık %5 oranında büyümesini öngörüyor. Hızlanan demografik değişim, özel sektör hizmetlerine olan ihtiyacı artırarak Asya ve Çin pazarını büyüme lokomotifi haline getirirken, Türkiye’de hayat sigortasının %12’nin üzerinde bir büyüme göstermesi bekleniyor. En küçük segment olan sağlık sigortası ise, global çapta %6,7, Türkiye’de ise %17,8 oranında en dinamik büyümeyi sergileyecek.
Özel Sektörün Rolü ve Gelecek Beklentileri
Allianz’ın Baş Ekonomisti Ludovic Subran, sigorta sektörünün büyümeye devam edeceğine fakat bu büyümenin büyük oranda etkin olmayan politikalardan kaynaklandığını belirtiyor. Ikli değişim ve emeklilik reformlarındaki gecikmelerin, bireyleri daha fazla tasarruf yapmaya zorladığını ifade eden Subran, uzun vadede özel sektörü onarıcı bir rol üstlenmek istemesinin zorluklarla karşılaşacağını vurguladı. Gelecekte ‘karşılıklı dönüşüm’ zorluklarının üstesinden gelmek için işbirliklerinin önemi üzerinde durdu.