Mısır Merkez Bankası Faiz Artışı ve Devalüasyon Kararları Dünya Genelinde Yankı Buldu
Haberin Başlıkları
Mısır Poundu Değer Kaybında Türk Lirasını Geçerek İkinci Sıraya Yükseldi
Mısır Merkez Bankası dün politika faizini 600 baz puan artırarak yüzde 27,25’e yükseltti ve döviz politikasında sabit kur rejiminden dalgalı kur rejimine geçiş yaptı. Bu kararlar sonucunda resmi dolar/pound kuru, tarihin en sert devalüasyonuyla 30,9’dan 50,6’ya yükseldi. Son iki yılda ABD doları karşısında en fazla değer kaybeden para birimleri listesinde Mısır poundu, Türk lirasını geçerek ikinci sıraya yerleşti.
Kayıpta İlk Sırada Arjantin Pesosu Var
Arjantin pesosu dolara karşı yüzde 87,2’lik kayıpla birinci sırada yer alırken, Mısır poundu yüzde 68,3’lük kayıpla ikinci sıraya yükseldi. Türk lirası ise yüzde 54,8’lik kayıpla üçüncü sırada yer aldı. Pakistan rupisi yüzde 36,4’lük kayıpla dördüncü, Sri Lanka ise yüzde 34,4’lük kayıpla beşinci oldu. Rus rublesi ise dolara karşı yüzde 53,1’lik değer kazancıyla en iyi performans gösteren para birimi oldu.
Mısır IMF ile Anlaşma İmzaladı
Mısır, son yıllarda döviz krizleriyle mücadele ederken Körfez ülkelerinden ve IMF’den gelen paralarla destek almaya çalışıyor. Dün alınan faiz artışı ve devalüasyon kararları sonrasında IMF ile anlaşma imzalandı. IMF heyeti başkanı Ivanna Vladkova Hollar, 2 yıl önce imzalanan kredinin değerinin 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarıldığını açıkladı.
Gazze Savaşı ve Süveyş Kanalı Gelirindeki Düşüş Kredi Değerinin Artmasına Neden Oldu
Gazze savaşı ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüş nedeniyle ekonomik zorluklar yaşayan Mısır’ın IMF ile imzaladığı anlaşma kapsamında kredi değeri artırıldı. Mısır’ın döviz gelirleri, turizm sektöründe yaşanan gerileme ve Süveyş Kanalı’ndaki gelir düşüşüyle olumsuz etkilendi.