Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu

Siber Saldırı Faturası 10 Trilyon Dolara Ulaşacak!

Dijitalleşme ile Artan Siber Saldırılar, Küresel Ekonomiye Yıllık 10 Trilyon

Dijitalleşme ile Artan Siber Saldırılar, Küresel Ekonomiye Yıllık 10 Trilyon Dolara Mal Olacak

HANDE BERKTAN

Dünyanın hızla dijitalleşmesiyle birlikte siber saldırılar, kişiler ve kurumlar için en büyük risklerden biri haline geldi. Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ali Yazıcı, siber suçların ekonomiye maliyetinin 2030 yılına kadar yıllık 10 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Gelecek dönemde firmalar siber saldırılardan daha fazla etkilenecek ve yapay zeka tarafından gerçekleştirilen saldırılar artacak.

“Maliyeti 4.6 Milyon Dolar Olan Siber Saldırılar Şirketleri Vuruyor”

Yazıcı, siber suçlara ilişkin verileri paylaşarak, şirketlere yapılan saldırıların ortalama maliyetinin 4.6 milyon dolar olduğunu belirtti. Siber saldırıların algılanma süresinin ortalama 150 gün olduğunu vurgulayan Yazıcı, bu sürenin sektörlere göre değişebileceğini ifade etti. Siber saldırılara karşı önlem almanın maliyetleri düşürebileceğini belirten Yazıcı, Türkiye’de siber güvenlik sektörünün halen dünya standartlarının gerisinde olduğunu söyledi.

“Türkiye’de Dijital Olgunluk Seviyesi Düşük”

2023 verilerine göre Türkiye’deki şirketlerin dijital olgunluk seviyesinin yüzde 64 civarında olduğu ve oldukça düşük olduğu ortaya çıktı. Yazıcı, imalat sanayinde dijital olgunluk seviyesinin yüzde 36 olduğunu ve dijital dönüşüm konusunda farkındalık eksikliği bulunduğunu belirtti. Nitelikli insan kaynağı eksikliğinin de önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Yazıcı, KOBİ’lerin dijital dönüşüm konusunda üst yönetimin desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

“Yüksek Teknoloji Ürün İhracatını Artırmak Şart”

Türkiye’de yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payının yüzde 3 civarında olduğunu belirten Yazıcı, bu oranı artırmak için AR-GE ve inovasyon kültürünü KOBİ’lere yaymak gerektiğini söyledi. Türkiye’de toplam patent başvuru sayısının 9 bin olduğuna dikkat çeken Yazıcı, bu rakamın artırılması gerektiğini ifade etti. Uydu ve fiber teknolojilerinin birlikte kullanılması gerektiğini de belirten Yazıcı, Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatını artırması için inovasyonu teşvik etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlgili Haber  Temu Ve Shein'den Yeni Zam Açıklaması Geldi!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


markdown # Nvidia’nın 2026 Mali Yılı İlk Çeyrek Finansal Sonuçları:
Sıradaki Haber Nvidia, İlk Çeyrek Mali Raporunu Açıklayarak Yatırımcıları Bilgilendirdi