Türkiye’de Sıcak Hava Dalgası ve Yerel Yağışlar Bekleniyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin hava durumu tahminlerini paylaştı. Ülkenin kuzeydoğu kesimlerinde parçalı bulutlu hava hakimken, Doğu Karadeniz kıyıları, Ordu, Artvin, Kars ve Ardahan çevreleri ile Erzurum’un kuzeydoğusunda yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Diğer bölgelerde ise az bulutlu ve açık bir hava öngörülüyor.
Hava Sıcaklıkları Mevsim Normallerinin Üzerinde
Hava sıcaklıklarının ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor. Rüzgarın genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi öngörülüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahmin uzmanı Abdullah Macit, haftalık hava durumu hakkında bilgi vererek, sıcaklıkların mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerinde olacağını belirtti.
Fön Rüzgarlarının Etkisi
Macit, Basra Alçak Basıncı kaynaklı sıcak hava dalgasının etkili olacağını ve nem oranının düşeceğini ifade etti. Dışarıda hissedilecek sıcak havanın, adeta bir fön makinesinden gelen sıcak hava gibi olacağına dikkat çekti.
İkiz Isı Kubbesi: Aşırı Sıcakların Sebebi
The Financial Times’a göre, aşırı sıcakların başlıca nedeni "ikiz ısı kubbesi" olayı. Bilim insanları, bu tür sıcak hava dalgalarının süresi ve şiddetinin 1950’lerden bu yana yaklaşık üç kat arttığını belirtiyor. Haziran ayında Yunanistan, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde rekor sıcaklıklar yaşanırken, İngiltere’de 2025 Haziranı tarihin en sıcak ayı oldu.
Küresel Etkiler
Fransa’da 84 bölge için turuncu, birçok bölge için ise kırmızı alarm verildi. ABD’nin orta ve doğu kesimlerinde sıcaklıklar 40°C’yi aşarken, Londra’da 35°C, JFK Havalimanı’nda ise 38,9°C ölçüldü. Aynı dönemde Çin’in güneybatısı, Pakistan ve Hindistan’ın kuzeyi kalıcı alçak basınç sistemleri nedeniyle sel felaketleriyle karşı karşıya kaldı.
Türkiye’de Sıcak Hava Kubbesi Oluşuyor
Meteoroloji Yüksek Mühendisi Kutay Mıhlıardıç, 22–27 Temmuz tarihleri arasında Türkiye üzerinde bir "sıcak hava kubbesi" oluşacağını ve bunaltıcı sıcaklıkların ülke genelinde etkili olacağını bildirdi. Bu atmosferik yapı, Doğu Karadeniz hariç neredeyse tüm yurtta yağışı engelleyecek ve rüzgârı zayıflatacak.
Isı Stresi ve Sağlık Riskleri
Mıhlıardıç, sıcak hava dalgalarının sadece bir günlük ekstrem sıcaklıklar değil, süreklilik gösteren bir ısı stresi olduğunu vurguladı. Özellikle yaşlılar, hassas bünyeler ve dış ortamda çalışanlar için ölümcül riskler taşıdığına dikkat çekti.
Bölgelere Göre Hava Durumu
Marmara Bölgesi
- Balıkesir: 39°C, az bulutlu ve açık
- Edirne: 39°C, az bulutlu ve açık
- İstanbul: 33°C, az bulutlu ve açık
- Kırklareli: 37°C, az bulutlu ve açık
Ege Bölgesi
- Afyonkarahisar: 36°C, az bulutlu ve açık
- Denizli: 41°C, az bulutlu ve açık
- İzmir: 36°C, az bulutlu ve açık
- Manisa: 42°C, az bulutlu ve açık
Akdeniz Bölgesi
- Adana: 35°C, parçalı ve az bulutlu
- Antalya: 34°C, az bulutlu ve açık
- Hatay: 32°C, az bulutlu ve açık
- Isparta: 37°C, az bulutlu ve açık
İç Anadolu Bölgesi
- Ankara: 36°C, az bulutlu ve açık
- Çankırı: 37°C, az bulutlu ve açık
- Eskişehir: 36°C, az bulutlu ve açık
- Konya: 37°C, az bulutlu ve açık
Batı Karadeniz Bölgesi
- Bolu: 33°C, az bulutlu ve açık
- Düzce: 37°C, az bulutlu ve açık
- Sinop: 30°C, az bulutlu ve açık
- Zonguldak: 27°C, az bulutlu ve açık
Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi
- Amasya: 37°C, parçalı ve az bulutlu
- Artvin: 30°C, parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yerel sağanak
- Samsun: 28°C, parçalı ve az bulutlu
- Trabzon: 26°C, parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yerel sağanak
Doğu Anadolu Bölgesi
- Erzurum: 25°C, parçalı ve az bulutlu
- Kars: 24°C, parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yerel sağanak
- Malatya: 37°C, az bulutlu
- Van: 26°C, parçalı ve az bulutlu, öğle saatlerinde yerel sağanak
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
- Diyarbakır: 40°C, az bulutlu ve açık
- Gaziantep: 38°C, az bulutlu ve açık
- Mardin: 35°C, az bulutlu ve açık
- Siirt: 37°C, az bulutlu ve açık
Fön Rüzgarları Nedir?
Dağlık bölgelerde etkili olan fön rüzgarları, sıcak ve kuru yapılarıyla hem doğayı hem de insan yaşamını etkiliyor. Bu rüzgarlar, yüksekten alçalan hava kütlelerinin ısınmasıyla meydana geliyor. Fön rüzgarlarının en dikkat çekici özelliği, havayı kısa sürede birkaç derece birden ısıtmasıdır. Bu durum, karların hızla erimesine ve ani su baskınlarına neden olabiliyor. Tarım ürünleri üzerinde de zararlı etkiler yaratan bu rüzgarlar, baş ağrısı ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor. Yetkililer, bu tür rüzgarların görüldüğü dönemlerde halkı ani hava değişimlerine karşı dikkatli olmaya çağırıyor.