Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu

Paladyum Fiyatı Tepetaklak Gitti – Ekonomi

Paladyum Fiyatları Yükseldi: Yaptırım Endişesi ve Talep Artışı EtkiliHaberin BaşlıklarıPaladyum

Paladyum Fiyatları Yükseldi: Yaptırım Endişesi ve Talep Artışı Etkili

Paladyum Fiyatları Yüzde 15 Arttı: Paladyum, Değerli Metaller Kompleksinde Öne Geçti

Paladyum, diğer değerli metaller kompleksinde geri kalmışken ABD’nin Rus paladyumuna yaptırım uygulama korkusuyla yön değiştirdi. G7’nin geri kalan üyelerini Rus paladyumu ve titanyumu için yaptırım uygulamaya çağıracağı haberleri, paladyum fiyatlarını son bir hafta içinde yüzde 15’ten fazla artırdı.

Rusya’dan Gelen Küresel Maden Arzının Yüzde 40’ı Paladyumdan

Rusya, dünya maden arzının yüzde 40’ını sağlayan Norilsk aracılığıyla paladyum piyasasında güçlü bir konuma sahip. AB’nin paladyum ithalatının büyük bir kısmı Rusya’dan gerçekleşiyor. ABD de Rus paladyumunu almaya devam ediyor. Bu nedenle yaptırım endişesi, fiyatları son bir haftada yüzde 20.5 artırarak ons başına 1.215 dolara yükselterek neredeyse 1 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Yılbaşından bu yana ekside seyreden fiyatlar, şimdi yüzde 11 artıda.

Ukrayna Savaşı ve Diğer Gelişmeler Paladyum Fiyatlarını Etkiliyor

Yaptırım endişesinin paladyum fiyatlarını etkilemesi ilk kez olmuyor. Ukrayna’daki savaşın başlamasından kısa bir süre sonra fiyatlar rekor seviyeleri görmüştü. Geçen aralık ayında Rus alüminyum, bakır ve nikel üzerine yaptırım uygulamasının ardından paladyum fiyatları da yükselmişti. Rusya Devlet Başkanı Putin’in bazı metaller için ihracat kısıtlamaları tehdidi de paladyumu hareketlendirmişti. Ancak uzmanlar, ABD’nin diğer ülkeleri yaptırım uygulamaya ikna etme konusunda zorluklarla karşılaşabileceğini belirtiyor.

İlgili Haber  Pfizer, Dördüncü Çeyrekte Beklenen Zararın Aksine Kâr Açıkladı.

Talebin Yüzde 90’ı Otomotiv Sektöründen Geliyor

Paladyum talebinin yüzde 90’ından fazlası oto katalizör sektöründen gelmektedir. Fiyatlar, yaptırım endişelerinin yanı sıra bu yılın elektrikli araç satışlarının yavaşlamasından da destek alıyor.

BEV Geçişi Uzun Vadede Fiyatları Etkileyebilir

Ancak uzun vadede, bataryalı elektrikli araçlara (BEV) geçişin paladyum talebini azaltması beklenmektedir, bu nedenle uzun vadeli görünüm zayıf kalabilir.

UBS analistlerine göre paladyum fiyatlarının uzun vadede diğer kıymetli metallerin gerisinde kalması beklenmektedir.

Piyasada arz kesintileri nedeniyle kısa pozisyonların yoğun olmasıyla yakın vadede oynaklık yaşanabilir. Ancak UBS’e göre, uzun vadede BEV talebi fiyatları kontrol altında tutmaya devam edecektir.

Titanyum Satışları da Sınırlanabilir

G7’nin yaptırım listesine dahil etmek istediği titanyum, pek çok önemli endüstriyel kullanıma sahip olan çelik, paslanmaz çelik, alüminyum, bakır, vanadyum, manganez, demir, molibden gibi alaşımlı metallerde yer almaktadır. AB, Rus titanyumuna bağımlı durumdadır.

Özellikle havacılık sektörünün ana üreticisi konumundaki VSMPO-AVISMA tarafından üretilen Rus titanyumunun ithalatına bağımlı bir durumda bulunmaktadır. Alaşım formundaki titanyum, havacılık sektöründe motor, iniş takımı ve gövde üretiminde kullanılmaktadır.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Orka Holding Giresun’da Yeni Yatırımlar ile Üretim Kapasitesini ArtırıyorHaberin BaşlıklarıOrka
Sıradaki Haber Orka’nın Giresun’a 750 Milyon TL’lik Yatırım Hamlesi