Özel Okulların Ekonomik Zorlukları ve Öğretmenlerin Talepleri
Haberin Başlıkları
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, özel okulların ücretlerindeki artışın nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu. Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretlere müdahale etmesinin dengeleri bozduğunu belirtti. MEB’in özel okullara üç yıl boyunca reel enflasyonun yarısı oranında ücret artışı izni verdiğini ve bu durumun özel okulları zor durumda bıraktığını ifade etti.
Müdahale ve Dengelerin Bozulması
MEB’in üç yıllık süreçte özel okullara ücret artışı izni vermesi ve artan maliyetler nedeniyle özel okulların yüksek oranda ücret artışı yapmak zorunda kaldığı belirtildi. Öztürk, özel okul sahiplerinin kârlarından vazgeçtiğini ve banka borcuyla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.
Çözüm Önerileri
Öztürk, KDV’nin sıfırlanması ve velilere vergilerden elde edilen bütçeden eğitim payı teşviki verilmesi gerektiğini savundu. CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise özel okul öğretmenlerinin maaşlarının devlet okullarındaki meslektaşları ile eşitlenmesi için yasa teklifi sundu.
Öğretmenlerin Talepleri
Özel okul öğretmenleri, maaş zammı, düzenli taban maaşları, ek ders ücretlerinin ödenmesi gibi konularda taleplerini dile getirdi. Ayrıca, öğretmenlerin sigorta primlerinin eksik yatırıldığı ve mesai ücretlerinin verilmediği konularında da şikayetçi oldukları belirtildi.
Sayılar ve İstatistikler
Türkiye’de resmi okullarda ve özel okullarda görev yapan öğretmenlerin sayıları ve oranları hakkında bilgiler verildi. Toplam öğretmen sayısının 1 milyon 154 bin 383 olduğu belirtildi.