OECD Ekonomik Görünüm Raporu: Küresel Ekonomik Büyüme ve Enflasyon Analizi
Küresel Ekonomik Büyüme ve Enflasyon Durumu
OECD’nin Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu’na göre, küresel ekonomik büyüme 2023’te direnç gösterdi ve enflasyon beklenenden daha hızlı geriledi. Geçen yıl küresel ekonomi yüzde 3,1 büyürken, bu büyüme özellikle ABD’de güçlü kalırken, diğer gelişmiş ülkelerde daha zayıf seyretti.
Ülkelere Göre Ekonomik Büyüme
Geçen yıl G20 ülkelerinde büyüme yüzde 3,3, ABD’de yüzde 2,5, Euro Bölgesi’nde yüzde 0,5, Almanya’da yüzde 0,1 daralma, İngiltere’de yüzde 0,3, Fransa’da yüzde 0,9, Çin’de yüzde 5,2, Hindistan’da yüzde 6,7 ve Türkiye’de yüzde 4,1 olarak gerçekleşti. Brezilya ekonomisi yüzde 3,1, Japonya ekonomisi yüzde 1,9 büyürken, Rusya ekonomisi yüzde 3,1 büyüme gösterdi. Suudi Arabistan ekonomisi ise yüzde 0,9 daraldı.
Öngörüler ve Beklentiler
Büyümenin bu yıl ise küresel ekonomide yüzde 2,9 olacağı tahmin edilirken, 2025’te finansal koşulların iyileşmesiyle yüzde 3’e yükseleceği öngörülüyor. ABD’de ekonomik büyüme hane halkı harcamaları ve güçlü işgücü piyasası koşulları tarafından desteklenmeye devam edeceği ancak bu yıl yüzde 2,1’e ve 2025’te yüzde 1,7’ye düşeceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde ekonomik büyüme tahmini bu yıl için 0,3 aşağı yönlü revize edilip 2025 için değiştirilmezken, sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 1,3 düzeyinde öngörülüyor. Çin ekonomisinin düşük talep, yüksek borç ve zayıf emlak piyasasının etkisiyle bu yıl yüzde 4,7 ve 2025’te yüzde 4,2’ye gerilemesi bekleniyor. Türkiye ekonomisinde ise büyümenin bu yıl yüzde 2,9 olması beklenirken, 2025’te yüzde 3,1 olacağı öngörülüyor.
Enflasyon ve Riskler
Enerji ve gıda fiyatlarındaki gerileme ve sıkı para politikasına bağlı olarak enflasyon, geçen yıl birçok ülkede düşüş gösterdi. Ancak çekirdek enflasyonun hala hedefin üzerinde seyretmesi ve işgücü maliyetlerindeki artışın orta vadeli enflasyon hedefleriyle uyumlu olmayan seviyede yüksek olması nedeniyle, 2021’de başlayan enflasyonist sürecin 2025’te sona ereceğinden emin olmak için erken. Jeopolitik gerilimlerin enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturma riski bulunurken, enerji fiyatlarında olası artışlar küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir.
Kaynak: AA