Millî Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği
Amaç
Türk millî eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda; okuma kültürü ve etkin okur kimliği kazanmış, öğrenmeye ve araştırmaya açık, okuma, konuşma, dinleme ve yazmada yetkin, millî kültüre ve ahlâka duyarlı; yazılı, basılı ve dijital bilgi kaynaklarından yararlanabilen öğrencilerin yetişmelerine yardımcı olmak için okul kütüphaneleri ile ilgili düzenlemeleri yapmaktır.
Kapsam
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında oluşturulan okul kütüphanelerinin kuruluş, işleyiş ve personeli ile ilgili iş ve işlemlere ait esasları kapsar.
Dayanak
Bu Yönetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
- Alan: Ortaöğretim kurumlarında okul türleri dikkate alınarak belirli bir konu, disiplin veya meslek alanına odaklanmış, o alandaki kaynakları içeren, öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik düzenlenmiş kütüphane bölümünü.
- Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını.
- Genel Müdürlük: Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünü.
- Kaynak: Kültür yayınları ve süreli yayınlar ile okul türü, alanları, okuyucu kitlesi dikkate alınarak temin edilmiş yazılı ve basılı bilgi kaynaklarını, elektronik veri tabanlarını, elektronik kitapları, elektronik dergileri ve dijital görsel-işitsel materyalleri.
- Kütüphane: Bütün eğitim kurumlarında öğrenci ve öğretmenlerin farklı konularda kitaplara, dergilere, referans kaynaklarına ve dijital materyallere ulaşmasına imkân sağlayan yazılı ve dijital kaynağın yer aldığı birimi.
- Kütüphaneci: Lisans düzeyinde kütüphanecilik eğitimi almış personeli.
- Kütüphaneden sorumlu öğretmen: Kütüphanecinin atanamadığı durumlarda okul yönetimince görevlendirilen kütüphanecilik kursu almış öğretmeni veya yoksa öğretmenler kurulunca belirlenen öğretmeni.
- Müdür: Bakanlığa bağlı resmî/özel örgün ve yaygın eğitim kurumları müdürlerini.
- Okul/kurum: Bakanlığa bağlı resmî/özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarını.
- Otomasyon sistemi: Kaynakların yönetimi, paylaşımı ve kaynaklardan faydalanma işlemlerinin dijital ortam üzerinden yapılmasını sağlayan sistemi.
- Seçim ve Ayıklama Komisyonu: Kaynakların seçimi, sağlanması ve ayıklanması işlemlerini yürütecek komisyonu.
- Sınıf kitaplığı: Okul öncesi eğitim kurumları ile ilkokul sınıflarında oluşturulan, sınıf öğretmeninin sorumluluğunda olan ve sınıf seviyesine uygun yazılı ve dijital kaynakların yer aldığı kitaplığı.
Kuruluş ve Görevler
Kuruluş: Bu Yönetmeliğin amacını gerçekleştirmek üzere okul/kurumlarda okul kütüphanesi ve okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda sınıf kitaplığı kurulur. Ayrıca ihtiyaç durumunda gezici kütüphaneler oluşturulur. Kütüphaneler için oluşturulan mekânlar amacı dışında kullanılamaz.
Kütüphanelerin Düzenlenmesi
Kütüphanelerde: sınıf kitaplıklarında, okul türü dikkate alınarak oluşturulacak alanlarda ve gezici kütüphanelerde uygulanacak standartlar yönerge ile belirlenir. Resmî/özel örgün ve yaygın eğitim okul/kurumlarında oluşturulacak olan kütüphaneler öncelikle okul/kurumlara ait ilgili mevzuat doğrultusunda yürütülür. Teknolojik kaynak için gerekli düzenlemeler yapılır ve teknolojik altyapı kurulur.
Atama veya Görevlendirme
Kitap sayısı 10.000’i aşan okul kütüphanelerine: bir kütüphaneci atanır. Kütüphanecinin atanamadığı durumlarda valilikçe Türk dili ve edebiyatı veya Türkçe alanlarından öncelikli olarak norm kadro fazlası öğretmenlerden görevlendirme yapılabilir. Kütüphaneci için görevlendirme yapılamadığı durumlarda okul/kurum yönetimince kütüphanecilik kursu almış bir öğretmen görevlendirilir. Kütüphanecinin görevlerine yardımcı olmak üzere okul/kurum müdürlüğünce bir memur görevlendirilir. Öğretmen ve memurun kütüphanecilikle ilgili hizmet içi eğitime katılmaları sağlanır.
Kütüphanecinin/Kütüphaneden Sorumlu Öğretmenin Görevleri
Kütüphaneci veya Kütüphaneden Sorumlu Öğretmen: okul kütphanelerini yönetir, okuma kültürünü oluşturmaya yönelik etkinlikler düzenler, araştırma yapma, yazılı, basılı ve dijital kaynaklara erişme ve kullanmada öğrencilere rehberlik eder, kütüphane kaynaklarını günceller, kütüphane materyallerini korur ve ödünç verme işlemlerini yönetir.