MEB, Okulöncesi Eğitimde Katkı Payı Uygulamasını Savunuyor
Haberin Başlıkları
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okulöncesi eğitimde uygulanmaya başlanan katkı payını savundu. 14 Ekim’de yaptığı yönetmelik değişikliğiyle okulöncesi eğitimde sıkça karşılaşılan ve kayıt parası olarak nitelendirilen durumu yönetmeliğe ekleyerek resmi kılıfa soktu. Böylelikle, “çocukların okulda geçirdikleri süredeki temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınması” uygulaması getirildi.
CHP, Konuyu TBMM’ye Taşıdı
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, MEB’in okulöncesi eğitimde uyguladığı katkı payını TBMM gündemine taşıdı. Kara’ya bakanlıktan gönderilen yanıtta, “okulöncesi eğitimin isteğe bağlı olduğu, katkı payının başka ülkelerde de alındığı ve ailelerin ekonomik durumlarını zorlamadığı” savunuldu.
Eleştiri ve Tepkiler
Kara, konuyla ilgili “Katkı payı eziyetini resmileştirmek, yurttaşların bir bölümüne ‘Sizin çocuğunuz okulöncesi eğitim alamaz’ demektir. Kimse eğitim ve öğretimden yoksun bırakılamaz” şeklinde tepki gösterdi.
Katkı Payı Uygulamasına Yönelik Eleştiri
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, CHP’li Kara’nın eleştirilerine karşılık bakanlık, katkı payının mevcut durumu zorlamayacağını ve diğer ülkelerde de benzer uygulamaların yapıldığını savundu.
Aylık Katkı Payı Tutarlarının Belirlenmesi
Verilen sözlerin unutulması ile öne çıkan bir diğer konu ise, vali onayıyla velilerden aylık 980 TL’ye kadar “katkı payı” istenmesi oldu. Bu durum, aileleri ekonomik olarak zorlayacak nitelikte ve halk arasında tepkilere neden olmuştu.