Makine İhracatında Düşüş Devam Ediyor
Haberin Başlıkları
Makine İhracatında Yıllık Düşüş
Makine İhracatçıları Birliği’nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, ocak-eylül döneminde makine ihracatı yıllık bazda yüzde 1,5 düşerek 20,7 milyar dolara geriledi. Son 12 aylık makine ihracatı ise yüzde 1,7 düşüşle 28 milyar dolar oldu.
Eylül Ayında İhracat Arttı
Eylül ayında makine ihracatı değer bazında yüzde 0,3 artarken, kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 5,5 yükselişle 7,7 dolara ulaştı.
En Fazla İhracat Gerçekleşen Sektörler
Yılın 9 ayında en fazla ihracat 2’şer milyar dolarla “evsel ve endüstriyel soğutma makineleri” ile “içten yanmalı motor ve aksamı” sektörlerinde gerçekleşti.
İhracatta Artış Gösteren Sektörler
İhracatın en çok arttığı alt sektörler yüzde 25 ile “türbin, jet ve hidrolik silindirler”, yüzde 19 ile “tekstil ve konfeksiyon makineleri” oldu.
En Çok İhracat Yapılan Ülkeler
En fazla makine ihraç edilen ülkeler arasında Almanya ilk sıradaki yerini korurken, onu sırasıyla Rusya ve ABD takip etti.
Makine İthalatında Düşüş
Ağustos sonu itibarıyla 12 aylık makine ithalatı ise binde 2 düşüşle 44,5 milyar dolara ulaştı.
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu’nun Değerlendirmesi
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, küresel ekonomide hızlı toparlanma beklentilerine rağmen finansmanın pahalı olması ve sınai üretimin durgunluğa girmesiyle sektörün zor günler yaşadığını belirtti. Karavelioğlu, iç pazarda fiyat artışlarına gitmeden ihracatı sürdürmenin zorluğuna dikkat çekerek, sektörün enflasyondan en fazla etkilenen imalat dalı olduğunu vurguladı.
Karavelioğlu, makine teçhizat yatırımlarındaki daralmaya ve yüksek ithalata rağmen üretim ve ihracatı sürdürmenin önemli olduğunu belirtti.