Küresel Gıda Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor

FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat Ayında DeğerlendirmesiHaberin BaşlıklarıFAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat Ayında DeğerlendirmesiDünya Genelinde Gıda Fiyatları Gerilemeye Devam EdiyorTürkiye’de Gıda Fiyatları Artış GösteriyorBitkisel Yağ Fiyatlarındaki DeğişimlerSüt Ürünleri ve Et Fiyatlarındaki DeğişimlerŞeker Fiyatlarındaki Değişiklikler Dünya Genelinde Gıda Fiyatları Gerilemeye Devam Ediyor FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat ayında tahıl ve bitkisel yağ fiyat endekslerindeki düşüşlerle birlikte […]

Küresel gıda fiyatları gerilemeye devam ediyor

FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat Ayında Değerlendirmesi

Dünya Genelinde Gıda Fiyatları Gerilemeye Devam Ediyor

FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat ayında tahıl ve bitkisel yağ fiyat endekslerindeki düşüşlerle birlikte aylık bazda %0.7 gerilerken, yıllık bazda %10.5 azaldı. Uluslararası piyasalarda tüm önemli tahılların fiyatları geriledi. Özellikle mısır ihracat fiyatları, Ukrayna’nın rekabetçi fiyatlarıyla düşüş yaşadı.

Türkiye’de Gıda Fiyatları Artış Gösteriyor

Türkiye’de ise Şubat ayında gıda fiyat endeksi (Alkolsüz içecekler hariç) aylık bazda %8,44 yükselirken, yıllık bazda ise %71,03 arttı. Bu artışın nedenleri üzerine detaylı bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Bitkisel Yağ Fiyatlarındaki Değişimler

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Şubat ayında aylık %1,3 düşerken, yıllık bazda %11 geriledi. Uluslararası soya yağı fiyatları belirgin bir şekilde düşerken, dünya çapında ayçiçeği ve kolza yağı fiyatları da geriledi. Ancak palm yağı fiyatlarında marjinal bir yükseliş yaşandı.

Süt Ürünleri ve Et Fiyatlarındaki Değişimler

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi aylık bazda %1,1 artarken, yıllık bazda %13,4 düştü. Et fiyatları ise yedi ay üst üste yaşanan düşüşü tersine çevirerek %1.8 arttı. Kanatlı eti ve büyükbaş eti uluslararası fiyat kotasyonlarında en çok yükselen türler oldu.

Şeker Fiyatlarındaki Değişiklikler

FAO Şeker Fiyat Endeksi Şubat ayında aylık %3,2 artarken, yıllık bazda %12,5 yükseldi. Dünya şeker fiyatlarını destekleyen faktörler arasında Brezilya’daki yağışlar, Tayland ve Hindistan’da olası üretim düşüşleri ve Brezilya realinin zayıflaması yer almaktadır.

Exit mobile version