Küresel Borç Tutarı ve Dağılımı: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ekonomiler Arasındaki Farklar
Haberin Başlıkları
Gelişmiş Ekonomilerin Borç Durumu
Geçen yıl gelişmiş ekonomilerin toplam borcu 208.3 trilyon dolar olarak hesaplandı. Bu borcun dağılımında, hanehalkına ait borçlar 59.3 trilyon dolara, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 94.4 trilyon dolara, kamu borçları 89.9 trilyon dolara ve finansal şirketlere ait borçlar 69.4 trilyon dolara ulaştı. Borçun GSYH’ye oranı ise 2023’te 2 puanlık azalışla yaklaşık yüzde 330’a geriledi.
Gelişmekte Olan Piyasaların Borç Durumu
Gelişmekte olan piyasalardaki borç ise 104.6 trilyon dolar olarak kaydedildi. Bu borçların dağılımında, Çin, Hindistan ve Brezilya’nın borç birikimi öne çıktı. Gelişmekte olan ülkelerin borçlarının GSYH’ye oranı ise yüzde 225 ile yeni bir rekora ulaştı.
Küresel Borç Tutarı ve Dağılımı
Gelişmiş Ekonomiler
Borcun GSYH’ye oranında artış görülen gelişmiş ekonomiler arasında sadece Malta ve Norveç olarak sıralandı. Borçların GSYH’ye oranındaki azalma özellikle Avrupa ülkelerinin etkisiyle dikkate değer oldu.
Gelişmekte Olan Piyasalar
Şili, Kolombiya, Türkiye ve Polonya’nın borçlarının GSYH’ye oranlarında ise yaklaşık 10 puanlık düşüşler kaydedildi. Toplam GSYH’ye oranlarına bakıldığında, hanehalkına ait borçların oranı düşerken, finansal olmayan şirketlere, finans sektörüne ve kamu borçlarına ait oranlarında değişiklikler görüldü.
Türkiye’nin Borç Durumu
Türkiye’de ise borçların GSYH’ye oranları dikkate alındığında, geçen yılın son çeyreğinde farklı sektörlere ait borçlarda değişiklikler görüldü. Hanehalkına ait borçlar yükselirken, diğer sektörlerde düşüş yaşandı.