Kahramanmaraş Çelik Üreticileri, Antidamping Vergilerinden Endişeli
Ekonomik Zorluklar Devam Ediyor
Kahramanmaraş, 6 Şubat depreminin ardından hala ekonomik olarak toparlanmaya çalışıyor. Göç nedeniyle birçok işletme tam kapasite çalışamazken, işletme sermayesi sıkıntıları da devam ediyor. Kentte tekstilden sonra gelen ikinci büyük sektör çelik üretimidir.
Antidamping Vergileri Endişe Yaratıyor
Kahramanmaraş, Avrupa’nın en büyük tencere üretim kapasitesine sahip tesisi ve Türkiye’nin en fazla cezve üreten tesisine ev sahipliği yapmaktadır. Ancak son dönemde yaşanan paslanmaz çelikteki antidamping tartışmaları üreticileri endişelendiriyor. Kentte paslanmaz çelikten mutfak eşyaları üreten 50’den fazla firması bulunmaktadır.
Fiyat Artışları ve Rekabet Zorlukları
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Görgel Metal’in yönetim kurulu başkanı Murat Görgel, maliyetlerin arttığını ve rekabet şartlarının zorlaştığını belirtmektedir. Paslanmaz çelikteki ek vergilerin firma üzerinde olumsuz etkileri olacağını vurgulayan Görgel, iç piyasada rekabetin zorlaşacağını söylemektedir.
İhracatta Zorluklar
Çelik mutfak eşyaları üreten Nef Madeni Eşya firmasının ortağı Cenk Toktay, ihracat pazarlarının kaybolacağı, iç piyasadaki ürünlerin zamlanacağı endişesini paylaşmaktadır. Vergi oranlarının yükseleceğini ve rekabet şanslarının azalacağını belirten Toktay, sektördeki zorluklara dikkat çekmektedir.
Çözüm Bekleniyor
Üreticiler, yılbaşında gümrük vergilerinin artırılması ve antidamping soruşturmasıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etmektedir. Bu durumun sektöre zarar vereceğini düşünen üreticiler, soruşturmanın bir an önce sonlandırılmasını talep etmektedir.