Haneler Her 100 TL’sinden Nereye Ne Kadar Harcıyor?

Hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ) Harcamaları Yüzde 68 Arttı HTÜ Harcamaları ve Alışveriş Sıklığı “IPSOS HANE PANELİ” verilerine göre, hanelerin HTÜ harcamaları geçen yıla göre yüzde 68 artış gösterdi. Ortalama bir hane, yaklaşık olarak 2 günde bir kez HTÜ alışverişi yaparak, bir alışveriş sepetine 152 TL ödedi. Ayrıca, ulusal zincirler dışındaki tüm satış kanalları ve […]

Haneler her 100 TL’sinin ne kadarını nereye harcıyor?

Hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ) Harcamaları Yüzde 68 Arttı

HTÜ Harcamaları ve Alışveriş Sıklığı

“IPSOS HANE PANELİ” verilerine göre, hanelerin HTÜ harcamaları geçen yıla göre yüzde 68 artış gösterdi. Ortalama bir hane, yaklaşık olarak 2 günde bir kez HTÜ alışverişi yaparak, bir alışveriş sepetine 152 TL ödedi. Ayrıca, ulusal zincirler dışındaki tüm satış kanalları ve temizlik dışındaki ana ürün gruplarında alışveriş sıklığında azalma gözlendi.

Hanelerin HTÜ Harcamaları Dağılımı

Araştırma sonuçlarına göre, haneler her 100 TL’sinin 83 TL’sini gıda ve içeceğe, 9 TL’sini kişisel bakım ürünlerine, 7 TL’sini ise ev bakım ürünlerine harcadı. Ev temizlik ürünlerinde en yüksek ciro artışı gözlemlenirken, et & et ürünleri ve atıştırmalıklar ise gıda ve içecek kapsamında en çok büyüyen kategoriler oldu.

Pazar Payı ve Kanal Tercihleri

Ulusal zincirlerin artan fiyatlar karşısında rekabetçi promosyon ve ürün çeşitliliği ile pazar paylarını artırdığı belirtiliyor. İndirim marketlerinin hala en büyük kanal olduğu ve tercih edildiği vurgulanırken, markalı ürünlerin payının arttığı ve ulusal zincirlerdeki tercihlerin bu durumu desteklediği ifade ediliyor.

Kanal Tercihleri ve Ürün Kategorileri

Haneler, her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 55 TL’sini markalı, 23 TL’sini açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı. Markalı ürünlerin en çok ulusal zincirlerde ve kağıt ürünlerinde ciro payını artırdığı belirtilirken, indirim marketlerinden alınan market markalı ürünlerin ciro payının yüzde 90’ını oluşturduğu ifade ediliyor.

Bakliyatlar ve Diğer Ürün Kategorileri

Evlerin vazgeçilmezi olan bakliyatlar, toz ve kesme şekerler, gazlı meşrubatlar, sütler, yoğurtlar ve tereyağları 2023’te daha az satın alındı. Daha az sıklıkta ve her alışverişte daha az miktarda satın alınan bu ürün kategorileri, tüketici tercihlerindeki değişikliklere işaret ediyor.

Pelin Halaçoğlu’nun Değerlendirmesi

Ipsos Türkiye Tüketici Panelleri bölüm Lideri Pelin Halaçoğlu Arnau Kuri, verilerle ilgili değerlendirmelerinde, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarındaki değişikliklere dikkat çekiyor. Yüksek enflasyon etkisiyle tüketicilerin promosyon ve uygun fiyatlı ürün arayışında olduğunu ve belirli ürün kategorilerinde satın alım miktarının azaldığını belirtiyor.

Araştırma Künyesi

IPSOS HANE PANELİ verilerinden derlenen bu araştırma Türkiye’yi temsil edecek şekilde seçilmiş 14.000 haneden oluşan bir örneklemi içeriyor. Ocak – Aralık 2021, Ocak – Aralık 2022, Ocak – Aralık 2023 dönemlerini kapsayan araştırma, hanelerin tüketim alışkanlıklarındaki değişimleri detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.

Exit mobile version