Türkiye’de Fiber Altyapı Sorunu: Vodafone CEO’su Çözüm Önerilerini Sıraladı
Haberin Başlıkları
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, fiber altyapının Türkiye için önemli bir sorun haline geldiğini belirterek, yapısal değişikliklerin şart olduğunu vurguladı. Aksoy, sabit lisans uzatma sürecinin önümüzdeki yıllarda kritik bir dönüm noktası olacağını dile getirdi. Vodafone’un 2030 vizyonunda Türkiye için 2 milyon kilometrelik bir fiber optik altyapı hedeflendiğini ve bu hedefin gerçekleşmesi için yıllık yüzde 17’lik bir artışın gerektiğini ifade etti.
Fiber Altyapı Şirketine İhtiyaç Var
Aksoy, Türkiye’nin dijital dönüşümü için fiber altyapının vazgeçilmez bir rol oynadığını belirterek, sektörde yapısal değişikliklerin önemine değindi. Ülkede mevcut durumun devam etmesi halinde ekonomik kayıpların yaşanacağını söyleyen Aksoy, adil ve rekabetçi bir pazar için ayrışmanın şart olduğunu ifade etti.
Yapısal Ayrışma Önerileri
– Türkiye’de fiili bir tekel oluşmaması için yapısal ayrışma ve ortak altyapı şirketi oluşturulmalıdır.
– Lisans uzatma süreçleri uluslararası standartlara uygun olarak yapılmalı ve ayrışma süreci başlatılmalıdır.
– Sabit genişbant pazarında rekabeti güçlendirmek için ortak fiber altyapı şirketleri/girişimleri hayata geçirilmelidir.
– Sabit ve mobil lisans uzatma süreçleri eşit şartlarda yapılmalıdır. 5G ihalesi için teşvik edici bir yapı hedeflenmelidir.
Vodafone’un Türkiye’deki Yatırım Planları
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, şirketin Türkiye’de uzun vadeli bir yatırımcı olduğunu ve potansiyele inandıklarını belirterek, Varlık Fonu’nda bulunan şirketlerde satış olması durumunda ilgilenebileceklerini açıkladı. Türk Telekom ve Turkcell’in Varlık Fonu’nda bulunduğunu hatırlatan Aksoy, şirketin gelecekteki adımlarını planladıklarını söyledi.
Hızlı İnternetin Ekonomiye Katkısı
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, yapısal ayrışmanın öneminin altını çizerek, telekom operatörlerinin iş modellerini sadeleştireceğini ve rekabeti artıracağını belirtti. Süel, hızlı internetin Türkiye’nin GSMH’ya 4.2 milyar dolarlık katkı sağlayabileceğini söyledi ve önerdikleri ayrışma modelinin sektördeki rekabeti ve kamu menfaatini sağlayacağını ifade etti.