Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu

Faiz Yükseliyor, Çalışanlar Uzaktan Çalışma Talep Ediyor!

Çalışanlar Uzaktan Çalışma İznine Taleplerini Artırıyor Uzaktan Çalışma İzni Popülerliği

Çalışanlar Uzaktan Çalışma İznine Taleplerini Artırıyor

Uzaktan Çalışma İzni Popülerliği 2024’te Patlama Yaşadı

Çalışma düzenlerinin evrim geçirdiği günümüzde, şirketler ofisten çalışma modeline geri dönüş yapma adımları atarken, çalışanlar uzaktan çalışmayı bırakmak istemiyor. Kolay İK’nın verilerine göre uzaktan çalışma izni, 2024 yılı itibarıyla yıllık izinden sonra en çok talep edilen ikinci izin türü haline geldi. Pandeminin etkisiyle birlikte uzaktan çalışma iznine olan ilgi yıllar içinde sürekli artış göstermekte. 2023’ün ilk yarısında her 10 izinden 1’i uzaktan çalışma için talep edildi.

CEO’ların Vizyonu: Ofise Dönüş Beklentisi Büyüyor

Pandemi döneminde hayatımıza hızla entegre olan uzaktan çalışma modeli, bazı şirketlerin alışkanlıklarını değiştirmesine rağmen, KPMG’nin 2024 CEO Bakış Açısı Raporu’na göre CEO’ların %83’ü 2027’ye kadar tamamen ofise dönüş bekliyor. Bu oran, 2023 raporunda %64 seviyesindeyken, her geçen yıl daha fazla CEO’nun ofise dönüşü desteklediği görülüyor.

Uzaktan Çalışma İzninin Yükselişi

Kolay İK’nın verilerine göre, 2019’da uzaktan çalışma izni talepleri sadece %0,62 iken, bu oran 2020’de %1,76, 2021’de %2,2, 2022’de %3,29 ve 2023’te %4,4’e yükseldi. 2024 yılında ise uzaktan çalışma izni talebi %9,6 gibi bir orana ulaşarak, hastalık ve eğitim izinlerinin önüne geçerek ikinci en çok talep edilen izin türü olma özelliğini kazandı. Bu yükseliş, yılın ilk yarısında da devam etti ve toplam izinlerin %10,51’i uzaktan çalışmak için alındı.

Özel İzin Türleri Gündemde

Son yıllarda şirketlerin işveren markası olma çabaları, yıllık ve hastalık izinleri gibi geleneksel izin formlarının yanı sıra, özel izin türlerini de doğurdu. Kolay İK verilerine göre, en çok talep edilen özel izin türleri arasında doğum günü, karne günü, sigara içmeme ve regl izni yer alıyor.

İlgili Haber  Ocak Ayında Trafiğe Kayıtlı Taşıt Sayısı Artış Gösterdi

Çalışanların Hayat Dengeleme İhtiyacı

Uzaktan çalışma taleplerini değerlendiren Kolay İK COO’su Tunca Üçer, “Pandemi nedeniyle hayatımıza giren uzaktan çalışma modeli artık birçok çalışan için bir ayrıcalık olmaktan ziyade, bir beklenti haline geldi. Çalışanlar, yalnızca işlerini yürütmekle kalmayıp, hayatlarını dengeleyebilmek istiyorlar. Uzaktan çalışma iznine olan talebin artması, bu ihtiyacın kalıcı hale geldiğini gösteriyor," şeklinde açıklamada bulundu.

Üçer, aynı zamanda doğum günü ve regl izni gibi özel izin türlerine olan ilginin artmasının, çalışanların iş süreçleri kadar hayatlarının diğer yönlerine de desteklenme ihtiyacını vurguladığını belirtti. Çalışanların düşük temponun getirdiği kaygılar konusunda ise, şirketlerin karşılıklı anlayışa dayalı bir kültür geliştirmelerinin kritik olduğunun altını çizdi.

Bu tür bir yaklaşım, çalışan bağlılığını artırarak, işveren markalarını güçlendirebilir. Ekonomik denge ve verimlilik adına bu yeni dönem, şirketlerin finansal yönetim stratejileri için de büyük önem taşıyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Türkiye’nin Tarımsal Hasılasında Rekor Artış: 2024’te 74 Milyar Dolar Hedefi
Sıradaki Haber Tarımsal Hasıla İle Türkiye, Ekonomik Rekabette İlk 7’de!