Üniversite Adaylarına Tavsiyeler: Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?
Öğrenci Dekanı Serhat Butur: İstihdam Oranları ve Tercihler
Üniversite adaylarının merak ettiği konular hakkında konuşan Öğrenci Dekanı Serhat Butur, günümüzde öğrencilerin en sık sorduğu sorunun “Bu meslek bana uygun mu?” yerine “Ayda kaç para kazanırım, hemen işe girebilir miyim?” olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları DABİS tarafından hazırlanan rapora göre, en yüksek istihdam oranına sahip bölümler mühendislik fakültesi bölümleri.
Üniversite Tercihleri ve Tavsiyeler
Öğrenci Dekanı Serhat Butur, 2 Ağustos tarihine kadar devam edecek üniversite tercihleri sürecinde adaylara ve ailelerine tavsiyelerde bulundu. Yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun meslek seçiminin önemine vurgu yapan Butur, kulaktan dolma bilgilerle karar vermenin zararlı olabileceğini ifade etti. Adayların kendi yetenekleri doğrultusunda hareket etmelerinin önemine dikkat çekti.
Dikkat Edilmesi Gerekenler: Dijital Araştırmalar ve Ailelerin Rolü
Dijital ortamda üniversitelerle ilgili bilgileri araştırırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Butur, ailelerin de çocuklarının tercihlerinde doğru yönlendirmelerde bulunmaları gerektiğini belirtti. Ailelerin, çocukların ilgi ve yetenekleri doğrultusunda destek olmalarının önemine değindi.
Doğru Meslek Seçimi ve Mutluluk
Öğrencilerin kendi ilgi alanlarına uygun meslekleri seçmelerinin önemine değinen Butur, istemedikleri bir bölümde okuyan öğrencilerin mutsuz olduğunu belirtti. Doğru meslek seçiminin öğrencilerin akademik başarı ve kariyer memnuniyeti için kritik olduğunu vurguladı. Meslek seçiminde sadece maaş beklentilerine odaklanmanın yerine, kendi yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun tercihler yapmanın önemine dikkat çekti.
İstihdam Oranları ve En Çok Tercih Edilen Bölümler
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları DABİS raporuna dayanarak İstanbul Beykent Üniversitesi öğrencilerinin iş bulma sürelerini paylaşan Butur, mühendislik fakültesi bölümlerinin en yüksek istihdam oranına sahip olduğunu belirtti. Lisans ve ön lisans düzeyindeki öğrencilerin iş bulma sürelerinin Türkiye geneli ortalamasının üzerinde olduğunu açıkladı.