Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu

Dünya neden döner? Dünyanın dönme sebebinin 3 basit cevabı!

Dünya her 24 saatte bir tam bir dönüş yaparak batıdan doğuya doğru döner, bu nedenle güneş doğudan doğup batıdan batar ve geceleri yıldızlar gökyüzünde hareket ediyormuş gibi görünür.

Dünya her 24 saatte bir tam bir dönüş yaparak batıdan

Dünyanın dönüşü yaşam için önemlidir, çünkü gece ve gündüze neden olur. Çok yavaş dönen Merkür’de sıcaklıklar büyük ölçüde değişir. Gün boyunca sıcaklıklar 800 Fahrenheit dereceye (430 santigrat derece) kadar yükselebilir ve geceleri eksi 279 Fahrenheit dereceye (eksi 173 santigrat derece) kadar düşebilir. Kısaca dünya neden döner sorusunun cevabı budur ancak ayrıntılarıyla inceleyelim.

Dünya her 24 saatte bir tam bir dönüş yaparak batıdan doğuya doğru döner, bu nedenle güneş doğudan doğup batıdan batar ve geceleri yıldızlar gökyüzünde hareket ediyormuş gibi görünür.

Dünya, Kuzey Kutbu ile Güney Kutbu arasında, dönme ekseni adı verilen hayali bir çizgi boyunca döner. Dönme ekseni, Kuzey Yarım küre’de açık gecelerde görülebilen parlak bir yıldız olan Polaris’i işaret ediyor.

Peki neden Dünya ilk etapta dönüyor? Peki aniden durursa ne olur?

Bunun nedenini anlamak için uzaydaki diğer cisimlerden neler öğrenebileceğimize bakalım.

Dünya neden döner? Güneş Sistemindeki Her şey Dönüyor

dunya neden doner

Güneş kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yaklaşık 27 günde bir tamamlar. Dünya, Güneş’in dönüşünü her 365 günde bir, altı saat dokuz dakikada bir tamamlar.

Güneş dönüyor . Aslında Dünya ile aynı yönde, saat yönünün tersine dönüyor.

Sadece bu da değil, Dünya, diğer gezegenlerin çoğu ve bir milyondan fazla asteroit ve cüce gezegenle aynı yönde güneşin etrafında dönüyor.

İlgili Haber  Fidan Öğretmen Yaz Tatilinden Çıkamadı! Verdiği Pozlarla Adeta Yazı Geri Getirdi!

Jüpiter ve Satürn, Dünya’dan biraz daha hızlı dönüyor ve dönüşleri yalnızca 10 saat sürüyor. Satürn’ün dönüşü biraz eğik olduğundan, halkalarının zaman içinde değişen görünümlerini görebiliyoruz.

İki istisna vardır: Uranüs ve Venüs. Uranüs o kadar eğik ki neredeyse kendi tarafında dönüyor. Kimse bunun nasıl ve neden bu hale geldiğini tam olarak bilmiyor. Belki başka bir gezegenle çarpışmıştır. Venüs de tuhaftır; saat yönünde döner.

Bu şekilde mi oluştuğunu yoksa devrilip mi devrildiğini kesin olarak bilmiyoruz. Artık çoğu bilim insanı , Güneş’in ve Venüs’ün kalın atmosferinin dahil olduğu gelgit kuvvetleri nedeniyle dönüşünün zamanla tersine döndüğünü düşünüyor. Hem Venüs hem de Uranüs, geriye dönük olarak bilinen şekilde döner , bu da güneşin dönüş yönünün tersi anlamına gelir.

Yıldızlar Doğuyor ve Yavaş Yavaş Dönüyor

yildizlar neden doner
Yaklaşık 2192 Fahrenheit (1200 santigrat derece) sıcaklığa sahip olan genç yıldız Beta Pictoris’in bu kompozit görüntüsü, gökbilimcilerin kendi güneş sistemimizin doğduğu sırada nasıl göründüğüne inandıklarını gösteriyor.

Daha fazla ipucu için gezegen sistemini yeni oluşturan genç bir yıldıza bakabiliriz.

Ünlü olanın adı Beta Pictoris’tir . İnce bir toz, gaz diski ve boyutları kum taneleri ve büyük kayalardan dağ büyüklüğündeki nesnelere kadar değişen küçük parçacıklarla çevrilidir. Gökbilimciler, diskin 20 milyon yıl önce yıldız doğduğunda kalan malzemeden oluştuğundan oldukça eminler.

Her yıldız , benzer bulutlarla çevrili uzayda hareket eden bir gaz ve toz bulutundan doğar . Yerçekimi kuvveti, bu bulutların geçerken birbirlerini çekmesine neden olur, bu da onların yavaşça dönmesine neden olur.

Bu bulutlardan biri çökerek yıldız oluştursa bile dönmeye devam eder. Yıldız, proto-gezegen diski adı verilen, dönen gaz ve tozdan oluşan düz bir gözlemenin merkezinde dönerek oluşur . Hepsi (yıldız, gaz, toz) aynı yönde dönüyor.

Gökbilimciler, güneş sistemimizin ilk yıllarında Beta Pictoris’e çok benzediğini düşünüyor.

Diskin içinde gaz ve tozun birikim adı verilen bir süreçte birbirine yapışabileceğini düşünüyoruz . Bebek gezegen büyümeye başladıkça ağırlaşır ve yerçekimi giderek daha fazla küçük parçayı kendine çeker.

İlgili Haber  Öğretmenlerde Tükenmişlik Sendromu ve Başa Çıkma Yolları

Bebek gezegen yeterince büyük hale geldiğinde, yerçekimi kuvveti onu ezmeye başlar ve daha da yoğunlaşır . Yer çekimi kuvveti nedeniyle gezegen, bir buz patencisinin dönmek için kollarını çekmesi gibi daha hızlı dönüyor.

Çekirdekteki artan basınç, çekirdeğin erimesine neden olur. Daha yoğun maddeler çekirdeğe doğru batar ve daha hafif maddeler gezegenin yüzeyinde yüzer. Demir çekirdeği kayalarla çevrili, belki de dış kenarları su ve buzla kaplı bir gezegen elde ederiz.

Güneş sistemimizde gördüğümüz şey budur.

Dünya Dönmeseydi Ne Olurdu?

Dünyanın dönüşü yaşam için önemlidir, çünkü gece ve gündüze neden olur. Çok yavaş dönen Merkür’de sıcaklıklar büyük ölçüde değişir. Gün boyunca sıcaklıklar 800 Fahrenheit dereceye (430 santigrat derece) kadar yükselebilir ve geceleri eksi 279 Fahrenheit dereceye (eksi 173 santigrat derece) kadar düşebilir.

Okyanus gelgitleri için de önemlidir . Suyun günlük gel-git hareketi olmasaydı, Dünya’daki yaşamın denizden karaya asla çıkmaması mümkündü.

Yani gökbilimciler Dünya’nın döndüğüne inanıyor çünkü Dünya oluştuğunda tüm güneş sistemi zaten dönüyordu. Ancak gezegenlerin dönüşlerinin zaman içinde nasıl değiştiği ve dönüşlerin yaşamın evrimini nasıl etkilediği konusunda hala birçok soru var.

Güneş sisteminin ötesinde bilinen 5.000’den fazla gezegenle geleceğin bilim insanları araştırma yapmakla meşgul olacak.

Etiketler: Dünya neden döner? Dünyanın dönme sebebi – Dünya niye döner? 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


 Zaman dilimleri, saatlerimizi güneşin konumuyla senkronize etmeyi amaçlar ,
Sıradaki Haber Neden Hepimiz Aynı Saat Dilimini Kullanmıyoruz?