1999 Depreminin Ardından Kocaeli’de Sanayi Taşınması Tartışılıyor
Büyük Deprem ve Sonrasında Hissiyat
17 Ağustos 1999’da yaşanan Kocaeli Gölcük merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin birçok kentinde hissedildi. Bu sarsıntı sonucunda 18 binden fazla insan yaşamını yitirdi ve yaklaşık 49 bin kişi yaralandı. O günden bu yana, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde benzer büyük bir depremin meydana gelmesi endişesi gündemde kalmaya devam ediyor. Bu endişelerin yanı sıra, Kocaeli ve Marmara Bölgesi’ndeki sanayi tesislerinin taşınması gerektiği yönünde birçok tartışma yürütülüyor. Bu konuyu Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile konuştuk.
Japonya Örneği: Depremle Yaşamak Mümkün Mü?
KSO Başkanı Zeytinoğlu, sanayi tesislerinin taşınması konusundaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Evet, Kocaeli bir deprem bölgesidir ama Japonya da benzer bir durumdadır. Japonya, sık sık depremlerle sarsılan bir ülke olmasına rağmen, bir zamanlar dünyanın en büyük 3 ekonomisinden biri olmayı başardı. Eğer binalarınızı sağlam inşa ederseniz, depremin getirdiği tehlikeleri minimize edebilirsiniz. 1999 depreminden sonra inşa edilen yapılar itibarıyla Kocaeli ve Marmara Bölgesi’nde ciddi bir sorun olacağını düşünmüyorum.”
Taşınma Fikri Neden Mantıksız?
Zeytinoğlu, olası büyük bir depremde bazı sorunların yaşanabileceğini kabul etse de, 1999’daki gibi büyük hasarların olacağına inanmadığını vurguladı. “Deprem riski yüzünden sanayin Kocaeli veya Marmara Bölgesi dışına taşınması benim için kabul edilebilir ikke bir düşünce değil. Yatırımcılar Marmara Bölgesi’nde fizibilite çalışmalarını yaparak gelmekteler. Kocaeli’deki yatırımlar doğal afetlere karşı alınan önlemler dolayısıyla daha yüksek maliyetli, ancak yatırımcı bunu bilerek tercih ediyor. Buradaki yatırımların yaklaşık %10’u yabancı sermayedir ve yabancı yatırımlar deprem riskini göze alarak buraya geliyor.”
Kocaeli’nin Avantajları ve Rekabet Gücü
Yatırımcıların Kocaeli’ye yönelmesinin ardında yatan sebeplerin fizibilite çalışmaları olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Kocaeli’den dünyayla rekabet edebilmek, başka şehirlerden bu rekabeti gerçekleştirmekten daha avantajlı. Eğer yatırımcılarımız, Kocaeli yerine Anadolu’nun başka bir bölgesinde daha iyi bir rekabet ortamı bulursa, orayı tercih eder. Ülkemizde Marmara Denizi ve İzmit Körfezi’ni kullanarak dünyayla rekabet edebilme fırsatı sunduğumuz için, Kocaeli ve Marmara Bölgesi hala bir cazibe merkezidir.’’ ifadelerini kullandı.