Cumhuriyet İçin Fedakarlıkla Dolu Bir Hayat: Adanmışlık Ve Vefa

Aydınlık Gelecek İçin Eğitimi Benimseyen Ahmet Doğan’ı AnmakHaberin BaşlıklarıAydınlık Gelecek İçin Eğitimi Benimseyen Ahmet Doğan’ı AnmakAhmet Doğan ve Öğretmenlik YıllarıDevrimci Bir Eğitimci Olarak KarşılaşmaEğitim Alanındaki KatkılarıMatematikle Dolu Bir HayatMatematik ve Eğitim FelsefesiEğitim Yöntemleri Üzerine DüşüncelerAhmet Doğan’ı Ozlemle AnıyoruzBir arkadaşlık ve Fikir BirliğiKaybedilen Bir İkizAhmet Doğan’ın Mirası “Eğitim, en zor koşullarda bile seni aydınlatır. Her yer […]

Cumhuriyet Icin Fedakarlikla Dolu Bir Hayat Adanmislik Ve Vefa

Aydınlık Gelecek İçin Eğitimi Benimseyen Ahmet Doğan’ı Anmak

“Eğitim, en zor koşullarda bile seni aydınlatır. Her yer eğitim alanıdır, her an bir öğrenme fırsatıdır. Dünyayı, vatanı ve insanı sevmeyi öğrenirsin. Doğanın güzelliklerini keşfedersin. Sonrasında sorumluluk alırsın; ‘aydın ve öğretmen olma’ misyonu… Tüm bunlar, ‘ülkenin öğretmeni olma’ bilincini oluşturur. Bu bilinç, ‘köy enstitüleri felsefesi’nde şekillenen düşüncelerin toplamıdır.” (Ortaklar İlköğretmen Okulu, Ahmet Nuri Doğan-Mustafa Özmen, İş Bankası Kültür, 2022)

Ahmet Doğan ve Öğretmenlik Yılları

Ahmet Doğan’ın bahsettiği bu eğitim vizyonu, 1960’lı yıllara aittir.

Devrimci Bir Eğitimci Olarak Karşılaşma

1968 yılında Ortaklar İlköğretmen Okulu’nu tamamlayarak bu mücadelenin içinde yer almaya başlar.

“Cumhuriyetin eğitim hamleleri, Köy Enstitüleri, Devrimci Eğitim Şurası ve Büyük Öğretmen Boykotu, benim eğitim yolculuğumda önemli verilerdir. Bu süreçlerde bana halkın öğretmeni olmayı öğretmişlerdi,” diyerek 1968 Devrimci Eğitim Şurası ve 1969 Öğretmen Boykotu hakkında yazar (Bilim ve Gelecek Kitaplığı, 2010).

Eğitim Alanındaki Katkıları

Isparta Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra öğretim hayatına devam eden Doğan, birçok dershanede matematik öğretmenliği yapmıştır. Aynı zamanda Nesin Vakfı öğrencilerine gönüllü eğitimler verirken, çocuklar ve gençler için ilham kaynağı olmuştur.

Matematikle Dolu Bir Hayat

Yüzlerce toplantıda konuşma yapan ve Bilim ve Gelecek dergisinde yazılar kaleme alan Doğan, matematiği insan aklının en etkili araçlarından biri olarak görür.

Matematik ve Eğitim Felsefesi

“Matematik soyut bir dildir. İnsan beyni bu dilin laboratuvarıdır,” diyerek matematiğin öğreniminde disiplinli düşünmenin önemini vurgular.

Matematiği, insan aklının etkin kullanımını öğretmenin yolu olarak değerlendiren Doğan, eğitimin ışığını bu alanda yaymayı hedefler. Bu amaçla “Matematiği Anlar İken” adlı kitabını kaleme alır (Son basımı Telgrafhane Yayınları, 2024).

Eğitim Yöntemleri Üzerine Düşünceler

Neden, Nasıl, Hangi Matematik? (Bilim ve Gelecek Kitaplığı, 2014) isimli eserinde, iyi bir matematik öğretmeni olmanın gerekliliklerini ele alarak, matematiksel düşüncenin önemini kuvvetlice ifade eder.

Ahmet Doğan’ı Ozlemle Anıyoruz

Tanışmamız, her iki taraf için de 40’lı yaşlara denk geliyor.

Bir arkadaşlık ve Fikir Birliği

Ortak geçmişimiz ve aydınlanma bakış açımız dostluğumuzu derinleştirdi, adeta bir ikiz gibi olduk.

Kaybedilen Bir İkiz

Ahmet Doğan’ı 13 Mayıs tarihinde kaybettim. Bu, içimde büyük bir boşluk yarattı. Hayata onun bakış açısıyla yeniden yönelmek zorunda kaldım; oran yazı yazmak bir borçtu, ama o da istemezdi. O, Cumhuriyet’in değerlerine ve halkına olan sevgiyle doluydu.

Ahmet Doğan’ın Mirası

Ahmet Doğan, dostluğu, özverisi ve sosyal paylaşımlarıyla öğretmenliği yaşamının bir parçası haline getirmiş bir insandı. Kitapları, anıları ve eğitimdeki katkıları, ardında güçlü bir miras bıraktı. Ona duyduğumuz özlem sonsuzdur ve dokunduğu herkes onu özleyecektir.

Exit mobile version