Alman Ekonomisi Düşüş Sarmalında: İlerleyen Günlerde İyileşme Beklenmiyor

Almanya’da İmalat ve Hizmet Sektörlerindeki Daralma Ekonomiyi Ne Kadar Etkiliyor?Haberin BaşlıklarıAlmanya’da İmalat ve Hizmet Sektörlerindeki Daralma Ekonomiyi Ne Kadar Etkiliyor?Almanya’da PMI Verileri Daralma Gösterdiİmalat ve Hizmet Sektörlerindeki DurumEkonomideki Riskler ve DeğerlendirmelerCyrus de la Rubia’nın DeğerlendirmesiAlman Ekonomisinin Gündemi: Yeniden Resesyon TehlikesiYapısal Sorunlar ve İş Modeli Değişimleri Almanya’da PMI Verileri Daralma Gösterdi Almanya’da ağustosta 48,4 puan olan […]

Alman Ekonomisi Dusus Sarmalinda Ilerleyen Gunlerde Iyilesme Beklenmiyor

Almanya’da İmalat ve Hizmet Sektörlerindeki Daralma Ekonomiyi Ne Kadar Etkiliyor?

Almanya’da PMI Verileri Daralma Gösterdi

Almanya’da ağustosta 48,4 puan olan bileşik PMI eylülde 47,2 puana geriledi. Böylece 50 puanın altında kalan Almanya bileşik PMI verisi, son 7 ayın en düşük seviyesine indi.

İmalat ve Hizmet Sektörlerindeki Durum

Ağustosta 51,2 puan olan hizmet sektörü PMI eylülde 50,6’ya inerek son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. İmalat sanayi PMI ise ağustosta 42,4’ten eylülde 40,3’e düştü.

İmalat ve hizmet sektörleri, Alman ekonomisinin 3’te 2’sinden fazlasını oluşturuyor.

Ekonomideki Riskler ve Değerlendirmeler

Almanya’nın ekonomik görünümü, hem imalat hem de hizmet sektörlerinde zayıflığın devam ettiğini gösteren son Satınalma Yönetici Endeksi (PMI) verileriyle belirginleşti.

Cyrus de la Rubia’nın Değerlendirmesi

HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia, “İmalat sektöründeki gerileme yeniden derinleşerek Alman ekonomisinde erken bir toparlanma umudunu buharlaştırdı. Üretim son bir yılın en hızlı düşüşünü yaşarken yeni siparişler de azaldı.” şeklinde açıklama yaptı.

De la Rubia, “İyimserlik geçmişte kaldı. Üreticiler gelecekteki faaliyetleri konusunda düpedüz depresyonda ve önümüzdeki yıla ilişkin beklentileri düşüyor. Ağustos ayındaki ılımlı iyimserlik, çarpıcı bir değişimle eylülde son bir yılın en sert kötümserliğine dönüştü.” şeklinde endişelerini dile getirdi.

Alman Ekonomisinin Gündemi: Yeniden Resesyon Tehlikesi

Almanya, artan faiz oranları ve yapısal değişikliklerle büyümede zorluk yaşıyor. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü.

Yapısal Sorunlar ve İş Modeli Değişimleri

Alman iş modellerinin artık işe yaramadığı belirtilirken, ülkenin jeopolitik sorunlar, iklim değişikliği ve demografik zorluklarla baş etme konusunda zorluklar yaşadığı ifade ediliyor.

Almanya’nın “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” başlıklı iş modelinin artık işe yaramadığı belirtiliyor.

Exit mobile version